5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir: İMO 'deprem konusunda gerçekler saklanıyor'

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Zafer Alku ile Araştırma Laboratuarı Sorumlusu Vedat Yorulmazel, basına bilgi verdi. Yorulmazel, depremlerin oluş nedenleri konusunda bir sunum yaparken, Prof. Dr. Ömer Zafer Alku ise İzmir’le ilgili deprem senaryoları ve İzmir’in depreme hazırlık durumu hakkında konuştu.


Alku, büyük kayıplara neden olan depremlerin unutulduğunu belirterek başladığı konuşmasında, "Gerçek şudur ki, depreme dayanıklı yapı üretmek ve mevcut yapı stokunu gözden geçirmek durumundayız. Yeni yapacağımız yapılar, proje yapım safhasında ve yapım aşamasında mühendislik hizmeti almalıdır. Türkiye’de depreme dayanıklılığı olmayan önemli bir yapı stokumuz olduğu gerçektir. Bu yapı stoku içinde hastane, okul, kamu idare binaları, kamu ve özel sektöre ait sanayi binaları ile çok sayıda konut bulunmaktadır" dedi.


İzmir’de Büyükşehir Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yaklaşık 200 bin binanın envanterinin çıkarıldığını açıklayan Alku, "6 büyüklüğündeki olası bir depremde İzmir’in çeşitli semtlerindeki 200 bin birimden büyük bir bölümünün önemli risk taşıdığı tahmin edilebilmektedir. Ayrıca valiliğimizin, İzmir’de yaklaşık 20 hastanede yaptırmış olduğu bir araştırma bulunmaktadır. Ancak, her iki araştırma sonucu kamuoyuna ya yansıtılmadı yada önemle üstüne basa basa söylüyoruz; yansıtılmak istenmiyor. Kamuoyuna bu konuda açık olarak bilgi verilmeli ve gerçek ortaya konulmalıdır. Gerçek ürkütücü olabilir ama ondan kaçmak mümkün değildir" diye konuştu.


Alku, RADIUS Projesi kapsamında İzmir deprem senaryosuna göre yapılan bir araştırmada ise, 6,5 şiddetinde saat 17.00 sıralarında meydana gelebilecek bir depremin, 6 bin 300 kişinin ölümüne, 74 bin kişinin de yaralanmasına neden olabileceğinin ortaya çıktığını kaydetti.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 16:38:24
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 18:20:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?