6
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

İzmir: Kanser hastalarına umut ışığı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı’nda yürütülen ve kanser hücrelerini yok etmeyi hedefleyen araştırma projesi, kanser hastalarına umut olacak.

Proje ile ilgili bilgi veren EÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Göker, projenin doğrudan kanser hücresine odaklı olduğunu belirterek, "Kanser hücresinde birtakım proteinler var. Bu proteinleri yok etmeye yönelik ilaçlar geliştirilmeye başlandı. Bu ilaçlar, sağlıklı hücrelere zarar vermiyor, ancak kanser hücrelerini öldürüyor" dedi.
Söz konusu ilacın daha önce lösemi tedavisinde kullanıldığını ve olumlu sonuçlar verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Göker, "Şu anda meme, akciğer ve kolon (bağırsak) kanserinin tedavisi için geliştirilen buna benzer ilaçlar var. Meme kanseri için kullanılan ilaçlar Türkiye’de mevcut. Akciğer ve kolon kanserlerinin tedavisiyle ilgili klinik düzeyde çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Üzerinde çalışılan ilacın karın içinde oluşan bazı tümörlerin tedavisinde kullanıldığını ve çok olumlu sonuçlar alındığını kaydeden Prof. Dr. Erdem Göker, şunları söyledi:
"Söz konusu ilacı belirlediğimiz hasta grupları üzerinde klinik düzeyde araştırıyoruz. Meme grubunda 20’den fazla, akciğer kanserleri için de 8 hasta üzerinde çalışmalarımız sürüyor. EÜ Onkoloji Bilim Dalı bünyesinde halen 20’den fazla uluslararası araştırma devam ediyor. Çalışmalarımız, etkinliği kanıtlanmış, yan etkisi bilinen ilaçlar üzerinde yapılıyor. Uluslararası çalışmalar sonucunda olumlu sonuçlar alınan ilaçlar, ABD ve Avrupa Birliği’nden onay aldıktan sonra piyasaya çıkıyor. Türkiye’de de onay alınmış ilaçların ruhsatlandırma işlemi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır."
Kanser hücrelerini yok etmeye yönelik araştırmanın, ABD, Avrupa ve Asya Pasifik ülkelerinden 67 ülkede yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Göker, "Bu çalışmalar Türkiye’de de üniversite hastanelerinde çok merkezli olarak yürütülüyor" dedi.

Göker, EÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Kliniği’nde yılda 300 akciğer hastasına tanı konulduğunu da sözlerine ekledi.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2003 Salı 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mahmut IP: 88.253.44.xxx Tarih : 21.11.2008 11:28:34

O tarihten (2003) bugüne kadar(2008) konuyla alakalı ne yapılmış bi araştırın veya ben size kısaca özetleyim; foooossssssssss!