5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir: OSB'ler de teşvikten faydalanmak istiyor

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Beşe, kişi başına gelirin bin doların altında olduğu illere uygulanan yatırım teşviklerinden Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) de yararlanmasını istedi.

ASAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Beşe, İzmir Hilton’da düzenlediği basın toplantısında, Organize Sanayi Bölgeleri’nin sorunlarını dile getirdi. Yatırım teşviklerinden OSB’lerin de yararlanması gerektiğini belirten Beşe, "Mevcut sistemde bazı durumlarda OSB dışında olmak OSB içinde yer almaktan daha avantajlı olabilmektedir. Bu durumda OSB’lerde yer alan firmalar adeta cezalandırılmaktadır. Bugün geçmişteki hatalı ekonomi politikalarının cezasını hep birlikte çekiyoruz. Bunun sonucu olarak ülke ekonomisinin bel kemiği olan sanayici, uzun süredir işletme sermayesi sıkıntısıyla kıvranmaktadır. Bugün ülkenin dört bir yanında yatırımı tamamlanmış yüzlerce tesis, işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle ya faaliyete geçememiş veya faaliyete geçenler de kapanmış ve satılığa çıkarılmıştır" dedi.

ASAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Beşe, OSB Üst Kurulu’nun 3’te birinin TOBB tarafından atanmasına karşı olduklarını söyledi. Beşe, "Yapılmak istenen değişikliklerle OSB Üst Kurulu’nun 3’te bir üyesinin TOBB tarafından atanması planlanıyor. Bu durum yasa ile OSB’lere verilen özerkliği ortadan kaldırdığı gibi organizeleri tamamen TOBB tahakkümüne sokuyor. Çünkü taslağa göre 7-9 kişiden oluşacak OSB Üst Kurulu’nun 3’te bir üyesi TOBB tarafından atanacak. 1-2 üyeyi Sanayi Bakanlığı atarken, OSB temsilcileri kalan üyelikleri paylaşacaklardır. Böyle bir şey kabul edilemez. OSB Yasası’nın çıkmasında ve bölgemizin özerkliğe kavuşmasında uzun süreli ve istikrarlı çabaları bulunan ASAD’ın ve temsil ettiği sanayicilerin bu durumu kabullenmesi söz konusu bile olamaz. OSB’lerin birilerinin güdümüne sokulmak istenmesini demokratik yapıyla ve sanayinin kalkınma hamlesiyle bağdaştırmak imkansızdır" diye konuştu.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 14:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?