26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir böyle kalkınacak

Vali Cahit Kıraç, Kalkınma Ajansı toplantısında, kentin ortak akılla başarıya ulaşacağını belirtti. Kıraç, “Her türlü fikre ve görüşe açığız. Bunları alıp bölgemiz için kullanacağız” dedi


“İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) 2009-2013 İzmir Bölgesel Gelişme Planı Çalışması Ön Bilgilendirme” toplantısı yapıldı. Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ahmet Yaman’la İZKA yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Vali Kıraç, kalkınma ajanslarının kamu, sivil toplum kuruluşları ve mahalli idarelerin ortak amaç peşinde koşmalarını sağlayan yasal platform olduğunu, bu sayede kaynakların hangi alanlarda kullanılacağının yerel birimler tarafından belirleneceğini ifade etti. “Dil ağrıyan dişe uzanır” sözünü hatırlatan Kıraç, şunları söyledi: “Şimdiye kadar dil, Ankara’ya uzanıyordu. Kalkınma Ajansı sayesinde dil, artık yerele ulaşacak. Ortak aklın kullanımına talibiz. Her türlü fikri alıp, içselleştirip bölgemiz için kullanma önceliğini taşıyoruz. Biz bu çalışmayı yapamazsak Türkiye’de bu model çöker. Kamu kurumları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları, ülkeyi geleceğe taşıyacak yapısal dönüşüm oluşması açısından sorumluluk taşıyor. Başarılı olmaktan başka alternatifimiz yok. Türkiye’ye kötü örnek olamayız. İzmir’in başaracağına inanıyorum.”

“Başarısız olma lüksü yok”
Başkan Kocaoğlu, İzmir’deki ekonomik yapının büyük bir hızla kabuk değiştirdiğini vurguladı. Kocaoğlu, “Eskiden birçok yabancı yatırımcı, sadece İstanbul’u görüp gidiyordu. Artık bu dönem kapandı. ‘Şimdi İzmir’i görmeden gitmeyelim’ dönemi var. Krize rağmen şehrimizde hız kazanan büyümenin artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalkınma Ajansı’nı özel sektör mantığıyla hızlı karar alan, yerel aktörleri ortak hedef etrafında buluşturan bir araç olarak görüyoruz. İZKA, yalnız İzmir’in değil, tüm Ege’nin ajansı. Çünkü hazırlayacağı kalkınma planında, Ege’deki diğer illerin, bölgenin gelişmesinde oynadığı rolü göz ardı etmesi mümkün değil. Dolayısıyla İZKA’nın başarısız olmak gibi bir lüksü yok. Bu modelin başarısı, diğer bölgelerin de özgüvenini artıracak.”
Ahmet Yaman da yüzde 70’i sivil toplum kuruluşları, yüzde 30’u kamu kurumları temsilcilerinden oluşacak Kalkınma Kurulu’na ilişkin çalışmaların tamamlandığını, buna ilişkin kararnamenin ilk bakanlar kurulu toplantısında imzaya açılacağını açıkladı.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 13:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?