26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir böyle ya diğerleri

Sağlık Bakanı Recep Akdağ önceki gün içme sularında arsenik oranı yüksek olan İzmir dışındaki kentleri de açıkladı. Böylece Türkiye, arsenik sorunuyla ilgili olarak tablonun tamamını görebildi. Akdağ’ın açıklamasına göre, CHP’li İzmir dışında dört AKP’li ve bir MHP’li belediyenin sularında ‘hâlâ’ arsenik oranı yüksek ve sorunun çözülmesi gerekiyor. Peki İzmir’de halk elde bidon, gözleri arsenik düzeyi tablolarında beklerken diğer kentlerde ne önlemler alınıyor?

NEVŞEHİR: Yağmur bekliyor

AKP’li Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “Nevşehir volkanik bir yapıya sahip. Suyumuzdaki arsenik oranı yazları artıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yağmurlarla birlikte düşüyor. Biz göreve geldiğimizde 24 su kuyusu vardı. Arsenik oranı yüksek beş kuyuyu kapattık. Nevşehir’deki değer İzmir gibi değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerinin 2.9 mikrogram üstünde. Öyle tahmin ediyorum ki sonbahar yağmurları başlayınca bu oran kendiliğinden düşecektir” dedi. Ünver, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz proje kapsamında 1-1.5 ay içinde Nevşehir ’e arıtma tesisi yaptıracaklarını da vurguladı.

NİĞDE: Limitin 20 kat fazlası

Niğde Valisi Sebahattin Öztürk’ün verdiği bilgiye göre yedi depo ve sekiz adet uç şebekeden ocak ayında alınarak Ankara’ya gönderilen numunelerde arsenik oranının yüksek olduğunu belirlendi, valilik MHP’li belediyeyi uyardı. 15 Temmuz’da alınan örneklerde arsenik oranlarının ‘önemli ölçüde düştüğü’ görüldü; Hançerli su deposunda 30.7 mikrogram litre, Hançerli su deposunu besleyen 47 nolu kuyuda 59 mikrogram litre, 48 nolu kuyuda 201.6 mikrogram/litre (sınırın 20 katı) arsenik çıktı. Niğde Belediyesi yetkilileri söz konusu kuyuların derhal kapatıldığını açıkladı.

KARS: ‘Bakan yanlış biliyor!’

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Kars Belediye Başkanı AKP’li Naif Alibeyoğlu, “Sayın Sağlık Bakanımız bir açıklama yapmış maalesef. Bu açıklamada, yanlış bilgilendirildiğini sanıyorum. Sağlık Bakanlığı’mızın bizzat raporu var. Gerçekten biz Kars’ın içme suyuyla övünüyoruz” dedi. Alibeyoğlu sadece TOKİ tarafından açılmış bir kuyuda yüksek oranda arsenik çıktığını o kuyunun da daha teslim edilmediğini, abonelik işlemi yapılmadığını söyledi.

VAN: Raporu bekliyor

AKP’li Van Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, Van’a Mejingir kaynağından su verildiğini, bu suyla ilgili şimdiye kadar soruna rastlanmadığını açıkladı. Son olarak kapsamlı bir çalışma yaparak, kentin bütün kesimlerinden alınan su örneklerini Sağlık Bakanlığı’na gönderdiklerini belirten Yaşar, örneklerin sonucunun henüz kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Rapor ulaştığında gerekli çalışmalara başlanacağını söyleyen Yaşar, “Sondaj sularında arsenik miktarı yüksek çıkarsa bu kuyular iptal edilir. Bu durumda kentte yüzde 4 oranında su sıkıntısı yaşanacaktır. Halkın sağlığı her şeyden önemlidir” diye konuştu. Vali Özdemir Çakacak ise daha önce arsenik oranı yüksek bir kaç kuyuyla ilgili belediyenin bilgilendirildiğini, belediyenin de bu kuyuları kapattığını söyledi.

AKSARAY: O su kullanılmadı

AKP’li Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın verdiği bilgiye göre kente şebeke suyu sağlayan Mamasun Barajı’nda arsenik seviyesi 10 mikrogramın altında. Baraj suyu yeterli olmadığı zaman kullanılan Bağlı köyü yakınlarındaki kuyuda ise arsenik oranı yüksek. Ancak Palta’nın verdiği bilgiye göre bu yıl barajdaki su seviyesi yeterli olduğu için kuyu hiç devreye alınmadı. kalıcı çözüm için 27 Ağustos’ta arıtma tesisi ihalesine çıkıldı. Tesis üç dört ayda devreye alınacak.

VE İZMİR: Çocuklar için çözüm

Vatandaşlar litresi 50 Ykr olan en ucuz damacana suyu için Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON memba suyuna hücüm etti. İZBETON’un satışı günlük 450 tona ulaştı. Gece yarısı oluşan kuyruklarda kavgalar çıkıyor. Anfora Su Firması’nın sahibi Nazım Lalaşahin arseniği arıtacak tesisler açılana kadar, okula yeni başlayacak 50 bin çocuğa ücretsiz su sağlayabileceğini açıkladı. “Bu süre ne kadar olursa olsun, sözüm söz ” dedi. Lalaşahin’in, 50 bin çocuk için okullara günde 2 bin 500 damacana su dağıtması halinde günlük bedel 10 bin YTL olacak. Dağıtım 100 gün sürerse bedeli 1 milyon YTL’ye ulaşacak. Büyükşehir Belediyesi ise şebeke suyunda arsenik oranı yüksek olan Karşıyaka, Bornova ve Çiğli’deki okullara plastik büyük su depoları taktırmaya karar verdi. Depolar arsenik oranı düşük olan Tahtalı Barajı’ndan gelecek suyla doldurulacak.

Radikal
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 11:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
haydar IP: 88.240.96.xxx Tarih : 31.08.2008 15:22:34

İzmir'de karşıyaka bornova'da arsenik oranı yüksek bunu biliyoruz. Peki diğer semtlerimizde (konak hatay balçova ...) durum nedir? Bu konuya açıklık getirilmeli