5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Çevreyolu'nda tünelin ucu göründü...

2 bin 328 metrelik Ege Üniversitesi yanındaki viyadük ise bitirilme aşamasına getirildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti’nin Acil Eylem Planı içinde yer verdiği bölünmüş yollarla ilgili çalışmalar devam ederken, İzmir için hayati önem taşıyan Kuzey Çevreyolu da adeta bir hedef haline geldi. 1987 yılında programa alınan 50 kilometrelik İzmir Çevreyolu’nun bugüne kadar 28 kilometrelik kısmı tamamlanmış, 22 kilometrelik Kuzey Çevreyolu ise ödenek yetersizliği nedeniyle bir türlü bitirilemiyordu. İzmirliler’in ısrarlı talepleri üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in, Kuzey Çevreyolu’nun 2005 yılı içinde hizmete gireceği sözünü vermesi ile yıllardır ağır aksak yürüyen çalışmalar da hızlandı.


2003 yılının Haziran ayında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne atanan Erol Altun, Bakan Ergezen’in gösterdiği hedef doğrultusunda, bir taraftan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 ilde bölünmüş yolların yapımı ile ilgilenirken, bir taraftan da İzmir Kuzey Çevreyolu’nun belirtilen süre içerisinde bitirilmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, yapılan çalışmaları ise sık sık yaptığı ziyaretlerle denetliyor. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün bölünmüş yollar ve İzmir Kuzey Çevreyolu ile ilgili çalışmaları hakkında İHA muhabirine bilgi veren 2. Bölge Müdürü Altun, "Sayın Bakanımız, Kuzey Çevreyolu’nun önümüzdeki sezon bitirilmesi talimatını verdi. Biz de bu talimat doğrultusunda çalışmalarımızı hızlandırdık. İzmir Kuzey Çevreyolu için bu yıl ayrılan 42 milyon dolarlık ödeneğin 35 milyon doları harcandı, kalan 7 milyon dolarlık kısmı ise önümüzdeki bir ay içinde harcanmış olacak. Kuzey Çevreyolu’nu önümüzdeki sezon bitirip trafiğe açmak için bu yıl 15 milyon dolar ek, önümüzdeki yıl ise 100 milyon dolarlık ödeneğe ihtiyaç var. Sayın Bakanımız, bu ödenekler gelmiş gibi hareket etmemizi söylemişti, biz de bu doğrultuda süratle çalışıyoruz" dedi.


Kuzey Çevreyolu’nun tamamlanması ile 1987 yılında programa alınan İzmir Çevreyolu’nun bitirileceğini ve İzmir’in kent içi trafiğinin çok önemli ölçüde rahatlayacağını ifade eden Altun, "Sadece Çanakkale-İzmir yolunda günlük ortalama 104 bin araç geçiş yapıyor. Bu araçların büyük bir bölümü ağır vasıtalardan oluşuyor. Kuzey Çevreyolu’nun hizmete girmesi ile bu araçların önemli bir bölümü İzmir kent içi trafiğine girmeden, çevre yoluna girerek, buradan Manisa, Ankara, Aydın yada Çeşme Otoyolu’na geçiş yapacaklar. Bu İzmir’in trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağı gibi, Karşıyaka ve Çiğli ilçeleri için de olağanüstü durumlarda alternatif yol olacak" şeklinde konuştu.

Hükümetin Acil Eylem Planı çerçevesinde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Ege Bölgesi’ndeki 6 ilde toplam bin 386 kilometre bölünmüş yol öngördüğünü belirten Altun, "Önceki dönemlerde 258 kilometre bölünmüş yolun yapılarak hizmete açılmış olmasına karşın, hükümetin bölünmüş yolları Acil Eylem Planı içine alması ile 2003 yılında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 ilde öngörülen 250 kilometre bölünmüş yolun 225 kilometresini tamamlayarak hizmete açtık. Geriye kalan 25 kilometreyi ise bu sezon tamamladık. 2004 yılında da yine 250 kilometre bölünmüş yolun tamamlanarak hizmete açılması programa alındı. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız süratle devam ediyor" diye konuştu.

Duble olarak da tarif edilen bölünmüş yol ağının genişlemesi ile daha önce yolun yetersizliği nedeniyle meydana gelen kafa kafaya çarpışmaların son bulduğunu hatırlatan Erol Altun, "Bölünmüş yol projeleri birer birer tamamlanarak, yetersiz yollarımız dünya standartlarına kavuşuyor. Bunun en büyük etkisi ise trafik kazalarında kendini gösteriyor. Daha önce yoğun trafiğin yaşandığı bazı yollardaki kara nokta olarak tabir edilen yerlerde, kafa kafaya çarpışmalar şeklinde trafik kazaları yaşanıyordu. Bu kazalarda çok sayıda insanımız hayatını kaybediyordu. Bölünmüş yolların hizmete girdiği yerlerde, kafa kafaya çarpışma şeklindeki kazalar son buldu. Örneğin Aydın-Denizli yolunda daha önceki yıllarda bu şekilde çok trafik kazası yaşanmasına karşın, bu yolun geçen yıl bölünmüş yola dönüştürülmesi ile yaşanan kazalar yüzde 50-60 oranında azaldı" ifadelerinde bulundu.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2004 Cuma 14:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?