8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir doğalgaza kavuştu

İzmir'de, düzenlenen törenle konutlara ilk doğalgaz verildi. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, 5 bin konuta ilk doğalgazın verildiği törende yaptığı konuşmada, "İzmir her şeyin güzeline, iyisine layık" dedi. 

Karşıyaka Mavişehir 1. Etap Konutları'na İzmir'de ilk doğalgazın verilmesi törenine Vali Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Aslan, Belediye Başkanı Cevat Durak, Botaş Direktörü Naci Akkaya, İzmirgaz Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, belediye ve il genel meclisi üyeleri ile vatandaşlar ve davetliler katıldı. Törende konuşan ve doğalgazın temiz bir enerji kaynağı olduğunun altını çizen Vali Köksal, "Bu enerji kaynağını kullanmanın sıkıntıları da olmuyor değil. Biraz sıkıntılar olacak ama her nimetin bir külfeti var. Ben yüklenici firma yetkililerinden bir ricada bulunmak istiyorum; bu kazı çalışmalarını biraz daha hızlı yaparlarsa insanlarımız biraz daha rahat edecek, sıkıntıları da atlatacağız. Ama bunun yanında, kullanılmaya başlandığında bütün sıkıntılar unutulacak" diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da, doğalgazın sanayiden sonra konutlara da verilmeye başlandığını belirterek, doğalgazın 5 yıl içerisinde İzmir'de konutlarda kullanılmaya başlanacağını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmirgaz'ın yüzde 10 doğal ortağı olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "İlk çalışmalarla Mavişehir'e bağlandı. İlk çocukluk hastalıkları burada yaşandı. Biz İzbeton şirketimizi, İzmirgaz'ın hemen arkasından kazılan yolların ve kaldırımların yapılması için organize ettik. İzmirgaz, en kısa sürede yol ve kaldırımlardaki işlerini yapıp bize teslim edecek. Biz de hızlı bir şekilde yapacağız, kesinlikle titiz davranacağız. Çünkü, halkı memnun etmek zorundayız. Yoksa, halkımıza vereceğimiz sıkıntının bedelini ben, belediye ödemek zorundayım" ifadelerini kullandı.

"İZMİR, DOĞALGAZI DİĞER 2 BÜYÜK ŞEHRİMİZDEN DAHA UCUZ TÜKETECEK"
Doğalgazın getirilmesi sırasında halka en az sıkıntıyı yaşatmak için yoğun bir çaba harcadıklarını da bildiren Kocaoğlu, bu amaçla ayda 50-60 milyar liralık harcama yapıldığını, 5 yılda bu amaçla yapılacak toplam harcamanın ise 250-350 trilyon lirayı bulacağını sözlerine ekledi. 

Kurulunun çalışmaları hakkında bilgi veren EPDK Başkanı Günay ise, doğalgazın üretimde kullanılmasıyla sanayicinin girdi maliyetlerinin azaldığını ve rekabet gücünün arttığını, bunun yanında konutlarda oturan vatandaşlara da ucuz doğalgaz verdiklerini dile getirerek, 2003 yılı Haziran ayından itibaren geçen 3 yıl içerisinde 52 bölge için ihaleye çıktıklarını, bunlardan 42'sini sonuçlandırdıklarını söyledi. Günay, İzmir'in ihalesi gerçekleştirilen 22. merkez olduğunu da kaydetti. İzmirgaz Yönetim Kurulu Başkanı Koloğlu da, şunları söyledi:
"Yüzde 100 müşteri memnuniyeti felsefesi içerisinde İzmir'in her noktasına 5 yıl içerisinde doğalgazı ulaştırmayı amaçladık ve bu konuda devletin yetkili organlarına taahhütte bulunduk. Bugün 3 büyük kentimizden birisi olan güzel İzmir, doğalgazı diğer 2 büyük şehrimizden daha ucuz tüketecek bir ilimizdir. İzmir, 15 yıl gecikmeli de olsa bugün doğalgaza kavuşmuş oluyor. Çalışmalarımız sırasında kazılacak sokaklar ve caddeler nedeniyle tüm İzmirliler'den sabır ve anlayış, büyükşehir ve ilçe belediyelerimizden de daha fazla destek bekliyoruz." 

Konuşmaların ardından doğalgazın İzmir'e getirilmesinde katkısı bulunan ve emeği geçenlere plaket verilirken, Mavişehir 1. Etap Konutları'na gelen ilk doğalgaz, davetliler tarafından alkışlar arasında yakıldı. 

5 yıl içerisinde İzmir'in tamamını doğalgaza kavuşturmayı amaçlayan İzmirgaz, yıl sonuna kadar 60 bin aboneye ulaşmayı hedefliyor. Doğalgazın, konutların enerji ihtiyacını karşılamada üçte bir oranında tasarruf sağlayacağı öne sürülürken, İzmirgaz 5 yıl içerisinde İzmir'de yaklaşık 900 kilometre çelik ve 9 bin kilometre polietilen boru döşemesi yapacak. İzmirgaz'ın bugün itibariyle Karşıyaka, Bornova, Torbalı, Kemalpaşa ve Aliağa ilçelerinde çalışmalarını sürdürdüğü, önümüzdeki günlerde Konak, Gaziemir, Buca ve Çiğli ilçelerinde de ilk kazmaların vurulacağı bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 06:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?