5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir ekonomisine Ege Gübre desteği

11 metrelik irtibat yoluyla kara kısmına bağlı, 600 metre uzunluğu ve 30 metre genişliği, 23 metreden başlayan ve 11 metreye kadar düşen su derinliğiyle 100 bin tona kadar gemilerin yanaşmasına imkan tanıyan İskele Tesisleri’nde son bir yılda geri hizmet altyapı çalışmalarını tamamlayan ve 1 Temmuz’dan itibaren uluslararası liman ve gemi emniyet koduna (ISPS) geçen Ege Gübre A.Ş., 1.5 trilyon TL’lik yatırımla 12 bin metrekarelik kapalı depoyu da hizmete sundu.
45 bin ton kapasiteli depoyu, A tipi antrepoya çevirmek için başvuruda bulunan Ege Gübre, gelen büyük gemilerin tüketim yerlerine gitmeden önce hızla boşaltılmasını sağlayan ve bekleme süresini azaltan yatırımla, iskele tesislerinin günlük tahliye miktarını da 12 bin tona yükseltti. Ocak 2004’ten bu yana bir milyon 200 bin ton yük tahliye edilen Ege Gübre İskele Tesisleri, eskiden aynı anda 2 gemiye hizmet verirken; yeni yatırımlarla aynı anda 6 gemiye hizmet eder duruma geldi. Yatırımlarının karşılığını hızla almaya başlayan ve ithalatçı ve ihracatçıdan yoğun talep gören İskele Tesisleri’nde yeni yatırımlara hazırlanan Ege Gübre, 1.2 trilyon TL’ye mal olacak ve 10 bin metrekarelik kapalı kurulu depo projesini de 2005 yılı başında gerçekleştirmeyi hedefliyor.
İskele Tesisleri’nin geri hizmetinde 60 dönümlük açık araziyi maden ihracatı için stok sahası yapan şirket, Egeli sanayiciye de büyük fırsat oluşturdu. 20 bin ton maden yüklü gemiyi, toplam 20 bin ton kapasiteli iki vinçle, 24 ile 30 saat arasında yükleme hızına ulaşan Ege Gübre İskele Tesisleri, böylece maden ihracatçısını limanda bekletmeyerek yüksek navlun bedelleri ödemekten kurtardı. Hububat ithalatçısının da düşünüldüğü Ege Gübre İskele Tesisleri’nin yeni hizmet alanında 150 bin tonluk yük depolama olanağı sunulurken; yeni yatırımlarla bu rakamın 250 bin tona yükseltilmesi hedefleniyor.
Ege Bölgesi’nde, ithalat, ihracat ayağı, liman sahası ve geri hizmetleriyle entegre çalışan tek kuruluş olduklarına dikkat çeken Ege Gübre Genel Müdürü Bülent Çakın, "Ege Bölgesi önemli bir ihracat ve ithalat bölgesi olmasına rağmen, deniz taşımacılığına baktığımızda, yük miktarı ve çeşitliliği açısından epey gerilerde kalıyor. Bunun yanısıra Ege sanayisindeki kapasite kullanım oranlarının yükselmesiyle iskele tesislerindeki yatırımlarımızı hızlandırdık. Kapalı alan olarak Türkiye’nin en geniş stok sahasını kullanıma sunarken; depolama açısından da bölgedeki en büyük stok alanına sahibiz. 1993 yılında 1.5 milyon dolarlık yatırımla kurduğumuz ve 23 depodan oluşan tank çiftliğinde alkolden, bitkisel ve madeni yağa kadar farklı ürün gruplarında stoklama olanağı sunuyoruz. Ege Bölgesi’nde, ithalat, ihracat ayağı, liman sahası ve geri hizmetleriyle entegre çalışan tek kuruluş konumundayız" diye konuştu.
Alsancak Limanı’na rakip olmadıklarını ancak bu limanın maksimum kapasiteye ulaştığını ve Ege’deki potansiyele yeterince yanıt veremediğini ifade eden Çakın şunları söyledi:
"İzmir’de ciddi bir çimento ve maden ihracatı var. İzmir limanındaki en büyük sıkıntı yer ve rıhtım sorunundan kaynaklanıyor. İskele Tesisleri’nde 60 dönümlük açık araziyi maden ihracatçısının kullanımına sunarak maden ihracatçısını büyük bir sıkıntıdan kurtardık. Alsancak Limanı’nın bir ihtisas limanı haline gelerek sadece konteynerlere hizmet vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Fayda mantığına bakarsak; bir metrekareye konulan madenle, bir metrekareye konulan konteyner elleçlemesi, konteynerden yana ağır basar. Çünkü konteyner kiloda hafif çekebilir ancak parasal değeri çok yüksektir. Konteyner tahsis edilen arazi daha değerli oluyor. Çevresel etkenler de bu konuda büyük önem taşıyor. İzmir’in ciddi bir trafik sorunu var. 18 bin ton maden yüklü bir gemiyi boşaltmak için ortalama 20 tonluk 900 kamyonun limana girmesi gerekiyor. İzmir’in çevre yolunun olmaması liman sıkışıklığını da artırıyor. Şu ana kadar çalıştığımız maden firmaları bizden memnun, stok sahası ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan uluslararası liman ve gemi emniyet kodu (ISPS) sayesinde firmalara avantaj sağlıyoruz."
İzmir’e 50 kilometre mesafede Aliağa Nemrut Koyu’nda 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan "Ege Gübre İskele Tesisleri", mevcut iskele vinçleriyle yıllık 3.5 milyon ton yük elleçleme kapasitesine sahip bulunuyor.
İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 11:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?