8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir Enternasyonel Fuarı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl 75. defa kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF), 1 Eylül Dünya 

Barış Günü'nün yanı sıra İzmir'in kurtuluşu olan 9 Eylülü de kapsaması dolayısıyla daha da anlamlı hale geldiğini bildirdi. İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.'nin (İZFAŞ) düzenlediği "İEF'den Barış Çağrısı" konulu toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra eski Barış Derneği Davası sanıkları CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Gazeteci Ali Sirmen, Öğretim Üyesi Gencay Şaylan ile mühendis Ergun Elgin de katıldı. Aziz Kocaoğlu, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Ulu Önder Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" özdeyişiyle barışa bakışını özetlediğini, İEF'in de bu bakış açısıyla yarın 75. defa kapılarını dünyaya açacağını söyledi. Kocaoğlu, "İlk kurşunun atıldığı ve Kurtuluş Savaşı'nın noktalandığı İzmir'den 12 Eylül döneminde, yani demokrasinin tatil edildiği dönemde halka, topluma mesaj vermek, ülkeye, demokrasiye sahip çıkmak üzere mücadele veren Barış Derneği üyeleri ve yaptıklarının arkasında durarak toplumumuzu, ülkemizi dünyanın barışa yürüyüşünde çok önemli bir görev üstlenen konuşmacılarımıza ve burada bulunmayan mensuplarına Türk milleti, ülkemiz adına sonsuz teşekkür ediyorum. Barış söz konusu olunca umuyorum, Irak'tan, Lübnan'dan, Orta Doğu'dan, barış ağırlıklı olarak söz edeceklerdir" dedi. 

İEF'nin çok önemli bir tarihte açıldığını belirten Kocaoğlu, "Ulu Önder'in İzmir kentine görev verdiği, 'Fuarlar kurun' dediği İzmir'den, 75. yılını kesintisiz idrak ettiğimiz İEF'den, barış çağrısı yapılıyor. İEF'nin 1 Eylül Barış Günü'nde açılması, her yıl coşkuyla kutladığımız İzmir'in kurtuluşu 9 Eylülün de denk gelmesi, İEF'yi daha da anlamlı kıldı" diye konuştu. 

Panel yöneticisi Ergun Elgin de insanın hayat hakkının en kutsal hak olduğunu, bu hakkın korunması için mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Barış Derneği Davası sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol da barışa en çok ihtiyaç duyulan dönemde İEF'nin açıldığını, buradan barış çağrısının çok önemli olduğunu belirtti. 24 yıl önce Kartal Maltepe'de birlikte olduğu arkadaşlarıyla İEF sayesinde yeniden aynı masada buluşmasının çok önemli olduğunu kaydeden Anadol, o yıllarda yaşadıklarıyla ilgili bilgi vererek, "12 Eylül'ün silindir gibi geçtiği Türkiye'de, barış davası anıt gibi yükseliyor" ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Ali Sirmen de eskiden savaşların kazanıldığını, artık barışların kazanılması için mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Barışın güç kazanılan önemli bir değer olduğunu belirten Sirmen, "Barışı gülerek anımsayalım" dedi. 

İlk olarak 1977 yılında emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem başkanlığında kurulan Barış Derneği, 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra kapatıldı. Derneğin yöneticileri tutuklu olarak sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2006 Perşembe 21:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?