5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir esnafı vergilerden şikayetçi

İESOB Merkezi’nde konuyla ilgili düzenlenen toplantıya, Birlik Başkanı Mehmet Ali Susam, 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeynep Arıkan ile Araştırma Görevlisi Abdullah Tekbaş katıldı. Mehmet Ali Susam yaptığı konuşmada, raporun, vergilendirmede küçük işletmelerin karşılaştığı haksız rekabetin giderilmesi, vergi tahsilatının artırılması ile daha adil ve pratik bir sistemin benimsenmesi için düşünülen önerileri içerdiğini söyledi. Hazırlanan raporun Maliye Bakanlığı’na gönderileceğini kaydeden Susam, "Vergi sistemi sadeleştirilmeli, oranlar düşürülmelidir. Devlet oranları yükselterek değil, mükellef tabanını genişleterek, adaletsizlikleri gidererek tahsilatını artırmalıdır. Hazırladığımız rapor vergi sisteminin geliştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesi için hükümete arz edeceğimiz öneriler bütünüdür" diye konuştu.

Türkiye’de küçük işletmelerin toplam vergi gelirleri içerisinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Susam, "Vergi sisteminde küçük işletmelerin karşılaştığı haksız rekabete son verilmelidir. Bugünkü durumun aksine ekonomik işleyişe katkı veren kesimler vergi kolaylıkları ile teşvik edilmelidir" dedi.

9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Zeynep Arıkan ise, esnaf ve sanatkar üzerinde gerçekleştirilen anket sonucunda hazırlanan rapora göre, vergi sisteminin esnaf ve sanatkar lehine düzenlenmemiş olduğunu belirtti. Arıkan, "Ekonomiye katkısı olması için vergi sorununun halledilmesi gerekiyor. Esnaf ve sanatkar çok sayıda vergisel yükümlülükle karşı karşıya. Ayrıca hak ettikleri yasal vergisel menfaatlerden yararlanamıyorlar. Esnaf ve sanatkarın kendileriyle ilgili alınan kararlarda politik katılımın yeterli ölçüde olmadığını tespit ettik. Vergisel teşvik ve destekler artırılmalıdır. Geçim indirimi programı uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 21:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?