5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Fuarı'na buruk açılış

Türkiye’nin en eski fuarlarından İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Lozan Meydanı’nda düzenlenen törenle kapılarını 73. kez ziyaretçilerine açtı. Lozan Meydanı’nda saat 18.00’de düzenlenen açılış törenine, Türk ve yabancı ülkelerin bakanları katıldı.

Açılış konuşmasını ise, İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nurcan Yılmaz yaptı. Yılmaz, "Her insan yaşadığı kenti sever, aşık olur. Sayın Piriştina’da bu kente aşıktı. Bize büyük hayaller kurdurttu. Büyük projeler başardı. İzmir’in fuarlar ve kongreler şehri olması yolunda büyük projeler üretti. Sayın Piriştina değişime ve değişimin gençlerle olacağına inanıyordu. Bu nedenle, bu yılki fuarın konsepti ’Gençlik ve gelecek’ olarak belirlendi" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İEF’nin geçmişinden söz etti. Kocaoğlu, ardından son 5 yıllık istatistiklere göre fuara her geçen yıl ilginin arttığını, ziyaretçi sayısının 1 milyon 250 binin altına hiç düşmediğini, katılımcı firma sayısında da 2002’de 962, 2003’te bin 112, 2004 ise bin 158 rakamına ulaşıldığını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, konuşmasının ardından onur konuğu bayrağını Rusya Federasyonu Temsilcisi Vilademir Fttin’e teslim etti. Bayrağı teslim alan Rusya Federasyonu Temsilcisi, ülkesinin onur konuğu olarak İEF’ye davet edilmesinden dolayı Bakan Coşkun ve İzmir kentinin yöneticilerine teşekkür etti. Fttin, fuarın Rusya Fedrasyonu Devlet Başkanı Puttin’in Türkiye’yi ziyareti ile aynı zamana rast geldiğini, Başkan Puttin’in Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini, iki ülke arasındaki ticaret haminin bu yıl 6 milyar doları, önümüzdeki yıl da 9 milyar doları bulmasının hedeflendiğini söyledi.

Fuara emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Coşkun, yabancı konuklara hitaben de Türk ekonomisinin son yıllarda elde ettiği gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Bakan Coşkun, "Türkiye ihracatının yüzde 58’ini Avrupa ve ABD gibi gelişmiş bölgelere yapıyor. Ama bizim arzumuz, Afrika, Asya ve Ortadoğu’da yer alan dost ve kardeş ülkelerle de ticari ilişkilerde, dostluk ilişkileri paralelinde yol almaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Rusya Federasyonu’ndan gelen bir dans grubu, açılışa katılanlara bir gösteri sundu. Ardından, Bakan Coşkun ve diğer konuklar, yeni yapılan 1 No’lu Fuar Holü’ne geldiler. Burada kurdeleyi Bakan Coşkun, Rusya Federasyonu Temsilcisi ve diğer konuklar birlikte kestiler. Ardından Bakan Coşkun, konuk bakanlar, misyon şefleri, katılımcılar ve davetliler fuarı gezdiler.

58 ülkenin katıldığı 73. İEF’de ticari bazda 37 ülkeden 325 yabancı firma ürünlerini sergiliyor. 833’ü yerli, toplam bin 158 firma fuar süresince yeni ticari bağlantılar kurma ve nihai tüketiciye birebir buluşma şansı bulacak. Fuara Türkiye’den de toplam 40 ilden firma katılımları olduğu, fuarın tahsis alanının geçtiğimiz yıla göre 8 bin metrekare daha artarak toplam 77 bin 756 metrekareye ulaştığı, yeni fuar alanının getirdiği ivme ile İEF’ye katılan otomobil markası sayısının ise 21’e çıktığı açıklandı.

Öte yandan fuarın, 27 Ağustos - 5 Eylül 2005 tarihleri arasına kadar ziyaret edilebileceği bildirildi.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 22:09:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?