4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

İzmir Kayıkları Körfez'e geri döndü

Eski İzmir fotoğraflarında, Pasaport İskelesi önünde salınırken gördüğümüz İzmir Kayıkları Körfez’e geri döndü.

360 Derece Araştırma Grubu’nun projesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle inşa edilen üç kayık, Konak Vapur İskelesi’nin yanında düzenlenen törenle denize indirildi.

Bir zamanlar limana yük taşınan, gezi ve sportif amaçla da kullanılan kayıklar, yeniden İzmir kent kimliğinin bir parçası olacak.

İzmir Kayıkları’nı yeniden kent yaşamının bir parçası haline getirecek projenin gerçekleştirilmesi nedeniyle düzenlenen törene, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Lütfü Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

İZMİRLİLER DENİZLE KAYNAŞACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, kirlenen İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve İzmirlilerin yeniden denizle barışmalarının sağlanmasına yönelik gerçekleştirdiği çalışma ve projeler nedeniyle Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’ya teşekkür etti.

Kocaoğlu, 1800’lü yıllardan 1900’lü yıllara uzanan süreçte İzmir Körfezi’nde yük ve yolcu taşımacılığı yapılan İzmir Kayıkları’nın yeniden kent kimliğinin bir parçası yapacak projenin, kentlinin körfezle buluşmasına da önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Kocaoğlu, birer kayıkla projeye destek veren 9 metropol ilçe başkanına da teşekkür ettiği konuşmasında, "Girişimcilerimiz de bu kayıklar yaptırarak projeye destek verirlerse, tarihte olduğu gibi körfez, İzmir Kayıkları ile dolar. Kayıklar, üniversiteler ile de işbirliği içinde spor ve eğitim amaçlı kullanılacak. Gerçekleştirdiğimiz ve yaşama geçireceğimiz projeler ile İzmirlileri tekrar denizle buluşturmak, kaynaştırmak istiyoruz" dedi.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da İzmir’in hızla gelişen bir kent olduğuna dikkat çekti. Göksu, İzmir’in dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Bu güzel kenti bir turizm kenti yapmalıyız. Bunun için, tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini, mimari değeri olan yapılarını,yemeklerini, gelenek ve göreneklerini günümüz ve insanlık ile buluşturmalıyız. Bu projeyi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, 360 Derece Araştırma Grubu’na ve destek veren ilçe belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

15 KAYIKLIK FİLO

"Kordelya’dan Pasaport’a İzmir Kayıkları Projesi" ile Körfez’deki yerini alacak kayıklar, eski İzmir fotoğraflarından yararlanılarak 360 Derece Araştırma Grubu tarafından Urla’daki atölyede aslına uygun olarak yapıldı. İnce-uzun zarif yapılı ahşap kayıklar yelken ve kürek seyri yapabilen özelliklere sahip.

6 Mayıs 2005 Cuma günü denize indirilen 3 kayığın ardından 12 kayık daha yapılarak 15 kayıklık bir filo oluşturulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5, Konak Belediyesi’nin 2 ve 8 metropol ilçe belediyesinin birer adet yaptıracağı kayıklarla filo tamamlanmış olacak.

Diğer kayıklar da, 360 Derece Araştırma Grubu’nun Urla’daki atölyesinde, tüm özelliklerine sadık kalınarak inşa edilecek.

İzmir Kayıkları, hem körfezdeki geziler için hem de sportif amaçlar doğrultusunda kullanılacak. Ayrıca 2005 Ağustos ayındaki 23. Dünya Üniversitelerarası Yaz Oyunları’nda gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle körfeze ayrı bir renk katacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2005 Çarşamba 16:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?