5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Kuşcenneti kuraklık tehdidi altında

Prof. Dr. Sıkı, İzmir Kuşcenneti’ne yeteri kadar su verilmediği için yaz aylarında kuraklık yaşandığını söyledi.

Gediz Nehri Deltası’nın Ege Denizi ile birleştiği yerde bulunan bölgedeki su seviyesinin, kış aylarında yağmur sularıyla yeterli hale geldiğini, ancak yaz mevsiminde düştüğünü belirten Sıkı, şu bilgiyi verdi: “Kuşcenneti’nin suyu Gediz Nehri’nden Menemen Ovası’na verilen sulama suyundan sağlanıyor. Yaz aylarında su yeterli olmadığı için kuraklık yaşanıyor. Bölgenin yakınındaki Süzbeyli ve Tuzçullu köylerindeki vatandaşlarımız, daha önce Kuşcenneti’nde ördek ve balık avlıyorlardı. Bu yasaklanınca tavır aldılar ve Gediz Nehri’nden verilen su kanallarını kırdılar. Ayrıca sulama suyunu kullanmadıkları zaman bile, tahliye kanallarına akıtıyorlar.”

“KUŞLARIN YAVRULARI DİĞER CANLILARIN YEMİ OLUYOR”

Kuluçkaya yatan kuşların, su seviyesinin düşüklüğü nedeniyle yuva yapamadığını ve beslenemediğini ileri süren Sıkı, sazlıkların da kuruması nedeniyle ördeklerin barınma imkanının ortadan kalktığını ifade etti.

Bahardaki su seviyesine aldanan kuşların yumurta ve yavrularının, yaz aylarında suyun azalması nedeniyle diğer canlılar tarafından yenildiğini kaydeden Sıkı, yeşilbaş ördek, sakarmeke, uzunbacak, kılıçgaga, su yelvesi ve su tavuğu gibi kuşların sazlıkların yok olması, büyük ve küçük saz ardıçları, yelpaze kuyruklu ötleğen ve çulhakuşu gibi ötücü kuşların da su seviyesinin düşük kalması nedeniyle üreyemediğini ifade etti. 5 ayrı yerde kuluçkaya yatan küçük beyaz balıkçılların Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatamadığını belirten Sıkı, bunun da ekolojik dengeyi bozduğunu dile getirdi.

“SU İZLEME KOMİTESİ OLUŞTURULMALI”

Kuş Cenneti’ndeki kuraklık tehlikesinin önlenebilmesi için ilgili kurumların temsilcilerinin bulunduğu bir “Su İzleme Komitesi” oluşturulması gerektiğini dile getiren Sıkı, komitenin Kuş Cenneti’ne gerekli suyun sağlanması konusunda çalışma yapması gerektiğini bildirdi.

ntv
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 12:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?