8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir organ bağışında İngiltere'yi solladı

Organ nakli konusunda Türkiye'nin özellikle yetersiz kaldığı kadavradan organ bağışında Ege Bölgesi ve İzmir, ülke standartlarının üzerinde seyrediyor.

Organ Nakli İzmir Koordinatörlerinden Dr. Engin Çelik'ten edindilen bilgilere göre, bu yıl yurt genelinde 128 kadavradan organ bağışı yapıldı. Bu bağışın yarısıysa Ege Bölgesi'nden gerçekleştirildi. Ege Bölgesi'ndeki kadavradan organ bağışlarındaysa İzmir, lokomotif görevi gördü. Ege Bölgesi'ndeki 64 kadavra bağışının 45'i İzmir'den, 6'sı Denizli'den, 5'i Muğla'dan, 3'ü Çanakkale'den, 4'ü Aydın'dan, 1'i ise Manisa'dan yapıldı.

İzmir'deki 45 kadavradan bağışta, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 11'er bağışla ilk sırada yer alıyor. Bu hastaneleri Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 7, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kent Hastaneleri 4'er bağışla izliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinden ise beyin ölümü gerçekleşen 3'er kadavradan bağış yapıldı. Özel Şifa Hastanesi'nden de 2 kadavradan organ bağışı gerçekleşti.

İZMİR, AVRUPA'YI SOLLADI

Organ Nakli İzmir Koordinatörü Dr. Engin Çelik, milyon başına 25 kadavradan bağışın ideal bir sayı olarak belirlendiğini, bu rakamın Türkiye'de yıllık bin 675 kadavraya tekabül ettiğini bildirdi. Bu yıl 128 kadavradan organ bağışı yapıldığı bilgisini veren Dr. Çelik, İzmir'in milyon başına 17 donörle birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını vurguladı.

Dr. Engin Çelik şöyle konuştu:

“İzmir, kadavradan organ bağışında Türkiye genelinin çok üzerinde, İngiltere ve Almanya'nın da çok önünde. İspanya'da milyon başına kadavradan bağış 35, ABD'de 21, Hollanda'da 13.3, Almanya'da 12.2, İngiltere'de 10.7, Yunanistan'da 8.1, Türkiye genelinde ise 2.4. Bu rakam Ege Bölgesi'nde 7, İzmir'de ise 16.9'dur.
Bu başarının arkasında, İzmir'deki organ nakli koordinatörlerinin, organ nakli yapan doktorların herkesin bu işe hevesli olması var.”

“15 HELİKOPTER ALINMASI DÜŞÜNÜLÜYOR”

Türkiye genelinde 30'un üzerinde transplantasyon merkezi bulunduğunu, yurt genelinde yapılan nakillerin büyük kısmının Ege Bölgesi'nde gerçekleştirildiğini belirten Dr. Çelik, Sağlık Bakanlığının sağlık hizmetleri başta olmak üzere organ naklinde de kullanmak için 15 adet helikopter almayı düşündüğünü, organ bağışı konusunda bilinçlenmenin gittikçe arttığına dikkati çekti.

Organ Nakli İzmir Koordinatörü Dr. Engin Çelik Dr. beyin ölümü tespitlerinin gerçekleştirilebilmesi için hastanelerin altyapısının revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
a.a
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 11:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?