5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Ticaret Odası 119 yaşında

İzmir Ticaret Odası, 119. kuruluş yıldönümünü kutluyor. 119. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında bugün bir basın toplantısı düzenlendi, ardından da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu.

İzmir Ticaret Odası Lokali’nde düzenlenen basın toplantısına İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan, İZTO yönetimi ve meclis üyeleri katıldı. Meclis Başkanı Necip Kalkan’ın açılış konuşmasının ardından İzmir Ticaret Odası’nın tarihi misyonunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO’nun son 15 yılını değerlendirdi. Başkan Demirtaş, İZTO’nun yüzyılı aşkın geçmişi ile görüşlerine değer verilen, köklü ve etkin bir meslek kuruluşu olduğunu belirterek, "Odamız 119. kuruluş yıldönümünü onur ve gururla kutluyor. İzmir Ticaret Odası, geçmişten bugüne hep ilklere imza atmış bir kentin, İzmir’in, İzmir olmasına büyük katkılar vermiş bir kurumdur" dedi.
Son 15 yıllık süreçte İZTO’nun kendisini tek bir misyon ve basit hedeflerle sınırlı tutmadığını belirten Demirtaş, "Ülkemizi ilgilendiren makro konuların yanısıra, bölgemizin ve ilimizin bir cazibe merkezi olmasına yönelik strateji ve politikalar üreten Odamız, bu niteliğiyle örnek alınan bir kurum kimliğine erişmiştir. Odamız, yurtdışı iş gezileri düzenleyerek, fuarlara katılarak ve yabancı kuruluşlarla işbirliği içinde uluslararası ticareti geliştirme projeleri hazırlayarak, üyelerinin mesleki eğitimine önem vererek üyelerini küreselleşmeye entegre etmiştir" diye konuştu.

’YUNANİSTAN’LA İYİ İLİŞKİLERDE İZTO KATKISI BÜYÜK’

Son 15 yılda İZTO’nun pek çok cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, parti başkanı ve siyasetçi tarafından ziyaret edildiğini de anlatan Demirtaş, 1990’lı yılların başında daktiloya veda eden İZTO’nun önce bilgisayar altyapısını, daha sonra 1990’lı yılların sonunda fonksiyonel bir network sistemini kurarak, bugün Türkiye’nin Ticaret Odaları arasında en çok tıklanan web sayfasına sahip hale geldiğini kaydetti. İZTO’nun 15 yıllık süreçteki gelişimini ve çalışmalarını özetleyen Demirtaş, "Komşumuz Yunanistan ile siyasi alanda en gergin ilişkilerin bulunduğu dönemlerde bile ticaretin ve halklar arasındaki diyalogun erinde geçinde barışa hizmet edeceğine inancıyla 1998 yılından beri Yunanistan Ticaret Odaları ile işbirliği halinde ’Türk Ege Kıyıları-Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirve’lerini gerçekleştirdik. Ticaretimizin 200 milyon dolardan, 2 milyar dolara erişmesinde büyük katkılar yaptık. Bağımsızlıklarından sonra ilk defa Türki Cumhuriyetlere gezi düzenledik. Odamızda ABD Ticaret Temsilciliği ile Hollanda Ticaret ve Yatırım Merkezi’nin kurulmasını sağladık. Bankalarımızla yaptığımız protokoller çerçevesinde de, üyelerimize yeni finansman imkanları temin ettik. Meclis üyemiz rahmetli Osman Ertörer’in ilk defa dile getirdiği enflasyon muhasebesinin peşini bırakmadık. Yıllarca Türk Lirası’ndan sıfır atılmasını dile getirdik" şeklinde konuştu.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ İLE ALTIN SAYFA AÇILDI
İzmir Ticaret Odası’nın eğitim alanında İzmir’e ve Türkiye’ye 2001 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi ile altın bir sayfa açtığını anlatan Ekrem Demirtaş, "İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 2001-2004 döneminde öğrenci sayısı yaklaşık 11 kat artarak 3 bin 647’ye, öğretim üyesi sayısı 8 kat artarak 370’e yükseldi. Ayrıca mali durumu yeterli olmayan ailelerin çocuklarına trilyonlarca burs verdi. Halen bin 100 öğrenciye burs veriyoruz" dedi.

Konuşmasında özeleştiriye de yer veren Demirtaş, "1990’lı yıllardan bugüne yaşanan ekonomik krizin etkisini tamamen azaltamadık. İzmir kentini serbest şehir, liman kenti, kongreler kenti yapamadık. İzmir’in önemli altyapı sorunlarına ciddi ve yeterli kaynak sağlayamadık. Önemli miktarda yabancı sermayeyi bölgemize çekemedik. Bunlar da iyi yönetilmeyen ülkenin bölgemize kötü yansımalarıydı" diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde, Türkiye’nin AB üyeliğini her zaman desteklediklerini kaydeden Demirtaş, "17 Aralık’ta ülkemiz Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda önemli bir kavşakta bulunuyor. Siyasi ve ekonomik koşullar da, bugüne kadar hiç olmadığı kadar uygun görünüyor. Oda olarak dün olduğu gibi, bugün de ülkemizin Avrupa Birliği üyeliğini destekliyoruz" dedi.
Bu konuşmanın ardandan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen İZTO yönetimi ve Meclis Üyeleri, Atatürk Anıtı’na üzerinde 119. Yıl yazan çelengi bıraktılar.

izmir
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 14:24:50
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 16:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?