8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir Valiliği'nden havai fişek uyarısı

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, resmi ve milli bayramlar ile çeşitli açılış törenleri, özel gün ve kutlamalarda havai fişek kullanımı ve satışıyla ilgili olarak il sınırları içinde yürürlülükteki genelge hükümlerinin hatırlatılmasının gerekli görüldüğü bildirildi. 

Özellikle yaz aylarında izinsiz ve usulüne aykırı kullanımlar, yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle yaralanma ve ölüm olaylarıyla karşılaşılırken, söz konusu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz şekilde kullanımının korku, heyecan ve paniğe yol açtığı, halkın mal ve can güvenliğinin tehlikeye girdiği belirtildi. Açıklamada, "Bu nedenlerle, söz konusu piroteknik maddelerin üretim, nakliye, satışı ve bu maddelerin patlatılmasına yönelik iş ve işlemlerin belgeli kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda, oyun ve eğlence amacı olan patlayıcı maddelerin patlayıcı madde satış ruhsatı olan yerlerde ve 18 yaşından büyüklere satışının yapılması, bakkal, market, pastane, kırtasiye ve oyuncakçı gibi işyerlerinde bu tür maddelerin satışının yapılmaması, şenlik işaret ve fişeklerinin 18 yaşından küçüklere satışının yapılmaması, patlayıcı satış yetki belgesi olmayanlardan patlayıcı madde alınmaması, bu tür havai fişeklerin 'yetki belgeli' kişilerce ateşlenmesi, söz konusu patlayıcıların atılması ya da patlatılması için törenlerin yapılacağı ilçelerde kaymakamlıklardan izin alınması gerekmektedir" denildi. 

Şenlik ve işaret fişeklerini yetkili makamlardan gerekli izin almaksızın satışını ve kullanımını yapanlar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 170 ve 174. maddeleri, 5236 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32 ve 36. maddeleri, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince adli ve idari işlem yapılacağı ifade edildi.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 16:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?