5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Valisi Göksu: 'okula gitmeyen 4 bin 68 kız çocuğu var'

İzmir Kız Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yusuf Ziya Göksu, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü adına Yüksel Özdamgacı, Unicef Türkiye Temsilcisi Edmond Mcloughney, İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ve ilçe kaymakamları ile eğitimciler katıldı. Vali Göksu yaptığı konuşmada, ’okula gitmeyen kız çocuğu kalmayacak’ anlayışının hakim kılındığını belirterek, "Kampanya çerçevesinde il ve ilçe yürütme kurulları kuruldu, taramalara başlandı. İzmir’de kayıtlara göre 4 bin 68 kız çocuğunun değişik nedenlerden dolayı okula gidemediği saptandı. Okullara kayıtlar başladı, çalışmalara hız vermemiz lazım. Bu çocukların mutlaka 2004/2005 eğitim öğretim yılında okullara kayıtlarını sağlayacağız. Anne ve babaları ikna edebilmek için elimizden gelen tüm çabayı göstermemiz gerekiyor. Bunun için gerekirse ev ev dolaşarak anne ve babaları ikna yoluna gideceğiz" dedi.
Vali Göksu ayrıca, okullara kayıtlarda zorla para alınma durumunun olmadığını da söyleyerek, "Hiçbir veliden para alınmayacak ama gönüllü olarak okula yardım etmek isteyen veliler, okul aile birliği için açılan hesaba para yatırabilecekler" diye konuştu.


Unicef Türkiye Temsilcisi Edmond Mcloughney ise, kampanyanın 640 bin kız çocuğunun okula kazandırılması amacıyla başlatıldığını hatırlatarak, "Geçtiğimiz yıl kampanya eğitim göstergeleri açısından en kötü 10 ilde başlatıldı, yıl sonunda ilk yıl 40 bin kız çocuğunun okullara kayıt ettirilmesi sağlandı. Bu yıl 23 ilde daha da yaygınlaştırıldı. İçlerinde İzmir’in de olduğu illerin bazılarının ortak noktası, çok fazla göç alıyor olmaları. İzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre kız ve erkek öğrenci arasındaki fark 17 bin. Bu yıl ve gelecek yıl İzmir’de 17 bin kızı eğitime kazandırmayı hedefliyoruz. Aileler genelde geleneksel nedenlerle ya da yoksulluklarından dolayı çocuklarını okula göndermiyor. Biz bu ailelere gerekli maddi yardımı da yaparak, kız çocuklarının okula gönderilmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 19:01:58
Güncelleme :20 Ağustos 2004 Cuma 19:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?