2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir yine sallandı!

izmir yine sallandı. Saat 09.40' da Merkezüssü İzmir körfezi olan 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. İzmir'de 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 03.02'de merkez üssü İzmir Körfezi olan 4.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

İl merkezinden de hissedilen depremde ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı olmadı.

İzmir'de dün meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.2 ile 3.3 arasında değişen yaklaşık 10 artçı sarsıntı daha yaşanmıştı.

Bugün saat 01.15 itibarıyla 2.6 büyüklüğünde, saat 02.11 itibarıyla 3.00 büyüklüğünde iki deprem daha oldu.

KÜÇÜK DEPREMLER LEHİMİZE

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir ve çevresinde deprem hareketliliğinin sürdüğünü belirterek, “Deprem boyutlarının küçük olması lehimize bir faktör” dedi.

Prof. Dr. Akçığ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem aktivitesinin sürdüğünü, Foça ve çevresinde depremlerin daha çok hissedilmesinin Seferihisar-Karaburun fay hattının hareketlenmesinden kaynaklanabileceğini belirtti.

Süregelen depremlerin artçı olup olmadığının henüz bilinmediğini, çözümlemeleri net olarak gerçekleştiremediklerini kaydeden Akçığ, son 24 saatte 30'dan fazla deprem olduğunu söyledi.

Akçığ, şöyle devam etti:

“Fay hattı enerjisini boşaltmaya çalışıyor. Bölgede hareketlilik sürüyor, deprem aktivitesi var ama boyutları küçük olduğu için bu lehimize bir faktör. Nokta atışlarını sevmiyorum. Bazı arkadaşlar '7.2 büyüklüğünde deprem olacak' diyor ama İzmir'in tarihine baktığımızda en büyük depremin 6.6 olduğunu görüyoruz. 1668'de İzmir ve Manisa'nın birlikte yıkıldığı, 20 bin kişinin öldüğü bir deprem var. O depremin de en fazla 6.6 olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla 7.2 büyüklüğünde deprem olacağı kanısında değilim. Mevcut fay hatları deprem üretecektir ama bölgemiz için en büyük deprem 6.5 olacaktır gibi düşünüyorum.”

İzmir'de öngörülen 6.5 büyüklüğündeki depremin normal şartlarda büyük hasara yol açmaması gerektiğini kaydeden Akçığ, “Normal ölçülerde yani kataloğa baktığımızda 6.5 büyüklüğündeki bir deprem hasar yapmamalı ama İzmir'de 5.9'luk bir depremin bile zarar verdiğini gördük. Depremin vereceği zarar, yapı ve zemin özellikleriyle birlikte belirleniyor. Aslında 6.5 büyüklüğündeki bir deprem orta büyüklükteki bir depremin üst sınırıdır” dedi.

Art arda yaşanan depremlerden vatandaşların endişelendiğini ifade eden

Prof. Dr. Akçığ, şöyle konuştu:

“1999 depreminden sonra insanlar 'deprem' kelimesinden ürküyor. Vatandaşların psikolojisi bozuluyor ve binalarına güvenmiyorlar. Hükümetin kentsel dönüşüme ilişkin kararları var ve bu dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Devlet de bu işin arkasında olduğuna göre hızlıca kentsel dönüşüm yapılabilir diye düşünüyorum. Kısa süreli olarak da önce sakin olacağız, biz izliyoruz, depremleri takip ediyoruz. Küçük depremler devam ederse büyük bir hasar öngörmüyorum 

...
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2012 Çarşamba 13:44:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?