9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir'de, ilk biyonik kulak ameliyatı

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, halk arasında biyonik kulak olarak bilinen koklear implant ameliyatlarına başlandı.
 
Prof. Dr. O. Gazi Yiğitbaşı ve Opr. Dr. Gül Caner tarafından doğuştan işitme engelli 4 yaşındaki Ertan Gencer ile 6 yıl önce 19 Mayıs gösterilerinde kule hareketi sırasında yüksekten düşerek işitme yetisini kaybeden 19 yaşındaki Ramazan Süngü'ye koklear implantasyon ameliyatı uygulandı. 

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. O. Gazi Yiğitbaşı, biyonik kulak olarak bilinen koklear implantın ileri derecede işitme kaybı olan hastaların işitmesini sağlayan bir cihaz olduğunu belirterek, "İşitme cihazı yalnızca dışarıdan gelen sesleri yükselterek kulağa verir. 

Ancak koklear implant kulağın hasarlı, iş görmeyen bölümlerini geçerek doğrudan işitme sinirini uyarır ve böylece çok ileri işitme kayıplı ya da işitmesini tamamen kaybetmiş kişilerin sesleri algılamasını sağlar. Cihaz ameliyatla iç kulağa yerleştirilen elektronik bir parça ve ameliyattan yaklaşık bir ay sonra kulak arkasına takılarak kullanılmaya başlanan dış parçadan oluşur. 

Koklear implant yalnızca işitme cihazından hemen hiç yarar göremeyen hastalar için uygundur. Bu nedenle ameliyattan yarar görecek hastanın belirlenmesi çok önemlidir ve özenli bir araştırma gerekir" dedi. 

Türkiye'de her yeni doğan bebekten bir ila üçünde işitme kaybı olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Prof. Dr. Yiğitbaşı, "Ülkemizde her yıl en az bin çocuk işitme engelli olarak doğmaktadır. 

Bu da işitme kaybının erken teşhis ve tedavisinin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Uygun destek ve tedaviyle bu çocuklar ileride normal bir birey olarak yaşamlarını sürdürebilirler. 

Aksi halde normal ilkokul yerine sağırlar okuluna gitmek ve yaşamlarını sesli iletişim kuramadan geçirmek zorunda kalacaklardır. 

Hasta sayısının çokluğu nedeniyle işitme kaybının teşhisi ve koklear implant ameliyatı arasında geçen bekleme süresi uzamaktadır. 

Hastanemizde de bu ameliyata başlanmış olması sıra bekleyen birçok çocuğun bir an önce sesli dünyaya adım atmalarına olanak sağlayacaktır" diye konuştu. 

Yiğitbaşı, doğuştan işitme engelli çocuklarda 4 yaşın üzerinde biyonik kulaktan elde edilecek yararın giderek azalacağına dikkat çekerek, "6 yaşına kadar hiçbir işitme eğitimi görmemiş çocukların bu yaştan sonraki ameliyatları hemen hiç yarar sağlamaz" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı, ameliyat öncesi ve sonrasında ses ve konuşma eğitiminin çocuğun yaşıtlarını yakalaması için vazgeçilmez bir koşul olduğunu da belirterek, "Ameliyat öncesi değerlendirme ve sonrasındaki eğitim için personel ve teknik açıdan iyi donanımlı bir merkez şarttır. 

Tepecik Hastanesi'ne bağlı olarak çalışacak tam donanımlı İşitme ve Konuşma Tanı, Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin Alsancak'ta yakında faaliyete geçeceğini de müjdelemek isteriz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 15:21:46
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 10:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?