26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de 29 Ekim coşkusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet'in ilanının 85. yıldönümünü İzmir'e yakışır bir coşkuyla kutlayacak.

İESOB işbirliğiyle vitrin düzenleme yarışması düzenlenirken, Gündoğdu ve Vasıf Çınar meydanlarında iki ayrı fotoğraf sergisi açılacak. İki gün sürecek sempozyumda İzmir Cumhuriyet'i konuşacak. 29 Ekim akşamı kutlamaları sırasında Atatürk'ün sesinden halka sesleniş, Cumhuriyet ruhunu tüm Körfez'e yayarken, Sertap Erener'in konseri İzmirlileri coşturacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet'in ilanının 85. yıldönümünü İzmir genelinde düzenleyeceği yarışma, sempozyum, konser ve muhteşem havai fişek gösterileri ile kutlayacak.

Kutlamalar çerçevesinde ilk olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları (İESOB) işbirliği ile İzmir genelinde “Cumhuriyete yakışıyoruz” başlıklı vitrin süsleme yarışması düzenlenecek. Yarışmaya İESOB'a kayıtlı esnaflar, yaptıkları vitrin tasarımları ile başvurabilecek. 13 Ekim 2008 Pazartesi tarihinde başlayacak olan başvurular, 22 Ekim 2008 Çarşamba günü mesai bitimine kadar devam edecek. Kent yaşamının vazgeçilmez ögelerinden biri olan esnafların cumhuriyet coşkusuna ortak edilmesi, kentteki heyecanı daha da artıracak. Yarışmada kazananlara, 29 Ekim gecesi, başarı plaketi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel ve sosyal yayınlarından oluşacak kitaplar armağan edilecek. “Cumhuriyete yakışıyoruz” - vitrin süsleme yarışması için başvurular, Fuar - Kültürpark alanında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Müdürlüğü'ne yapılabilecek.

İzmir'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde, kent genelindeki iki açık alanda, iki ayrı fotoğraf sergisi açılacak. İzmir'in sivil ve resmi tarihinden oluşan kareler, “Bir Devrim Çiçeğidir Cumhuriyet” başlıklı sergiyle Gündoğdu Meydanı'nda halkla buluşacak. İsmet İnönü'nden Vasıf Çınar'a, Metin Oktay'dan Sezen Aksu'ya İzmir'in geçmişinden bugününe öne çıkmış tüm değerlerinin yer aldığı “Cumhuriyet'in İzmirli Öncüleri” sergisi ise Vasıf Çınar Meydanı'nda açılacak. Sergilerde yer alan fotoğraflar, kendilerini ifade eden şiirlerle halka sunulacaklar. İzmir içindeki toplu ulaşım araçları, müzeler, anıtlar, tarihi köşkler ve vatanı uğruna canlarını veren şehitlerin yattığı mekanlar da, Cumhuriyet'i selamlamak için ışıklandırılarak gelin gibi süslenecekler. Etkinlikler çerçevesinde, 25 - 26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek ve iki gün sürecek olan sempozyumla “İzmir Cumhuriyet'i konuşacak”

Akademisyenlerin ve gazetecilerin katılacağı sempozyumun açılışı 25 Ekim Cumartesi günü saat 11:00'de İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek. “Cumhuriyet ve kimlik”, “Cumhuriyet ve tarihsel birikim”, “Cumhuriyet, modernite ve kent”, “Cumhuriyet, basın ve kamuoyu” konularının tartışılacağı sempozyumun konuşmacıları arasında gazeteci - yazar Oktay Ekinci, Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Ergun Aybars, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Nuri Bilgin, Prof. Dr. M. Ali Kılıçbay, Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Doç. Dr. Asım Karaömerlioğlu, Doç. Dr. Kemal Arı gibi önemli isimler olacak.

29 Ekim 2008 Çarşamba akşamı düzenlenecek fener alayı ile İzmir'deki Cumhuriyet coşkusu tam anlamıyla sokaklara yayılacak. Saat 19:30'da Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayacak olan fener alayı, Gündoğdu Meydanı'na kadar devam edecek. Gündoğdu Meydanı'nda saat 20:00'de TOBAV Çocuk ve Gençlik Korosu sanatçıları, Devlet Senfoni ve Balesi Orkestrası müzikleri eşliğinde sahne alacak. Hemen ardından Ege Üniversitesi Modern Dans Topluluğu sahneye koyacağı kareografi ile İzmirliler unutulmaz dakikalar yaşacak. Saatler, Cumhuriyet'in ilan edildiği saat olan 20:30'u gösterdiğinde ise havai fişek gösterileriyle coşku doruğa ulaşacak. Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi sesinden “Sesleniş”, geceye uygun görüntüler eşliğinde Gündoğdu Meydanı'ndan Körfez'e yayılacak. Sadece sesiyle değil temsili olarak da halkı selamlayacak olan Atatürk, kendi dönemindeki cumhuriyet balolarına uygun olarak modern Türk kadını ile sahnede dans edecek ve cumhuriyeti bir kez daha kutlayacak.

Yapılacak gösterilerin ve canlandırmanın ardından sahne alacak olan Sertap Erener, söyleyeceği şarkılar ile cumhuriyet coşkusunu tüm İzmir'e dalga dalga yayacak.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 10:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?