6
Mayıs
2024
Pazertesi
İZMİR

İzmir'de AIDS günü

Dünya AIDS Günü, HIV virüsü taşıdığı için okulundan arkadaşları ve öğrenci velileri tarafından dışlanan Y.O.’yu bir kez daha gündeme getirdi.

Okul yöneticileri ile psikolojik danışmanlara yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Milli Eğitim İl Müdürü Kamil Aydoğan, "İzmirli eğitimciler, hekimler ve veliler olarak büyük bir insanlık sınavı verdik" dedi.

Bütün dünyada AIDS Günü olarak kabul edilen 1 Aralık’ta İzmir ve ilçelerinde görev yapan okul idareci ve psikolojik danışmanlarına yönelik, Konak İlçesi Karataş Semti’nde bulunan Karataş İzmir Kız Lisesi’nde düzenlenen toplantıda, AIDS’in bulaşma yolları, tedavi ve korunma yöntemleri ele alındı.

Kızılay’dan alınan kandan bulaşan HIV virüsü ile yaşayan İzmirli küçük Y.O., okulda durumunun anlaşılması ile bundan bir süre önce okul arkadaşları ve velilerinin büyük tepkisi ile karşılanmış ve okuldan dışlanmıştı. Bu olayla Türkiye ve dünya gündemine gelen İzmir, Dünya AIDS Günü’nde de bu olayı konuştu.

Okul idarecilerine ve okullarda psikolojik danışmanlık hizmeti veren rehber öğretmenlere seslenen Milli Eğitim İl Müdürü Kamil Aydoğan, bu olayla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Y.O. olayı ile karşılaşıncaya kadar kendisinin de AIDS hakkında çok az şey bildiğini ve HIV virüsü taşıyan bir kişiden sosyal ortamda hastalığın başkasına bulaşmasının güç olduğunu bilmediğini dile getiren Aydoğan, "HIV virüsü taşıyan bir öğrencimizin yaşadığı olayla karşılaşmış olmaktan dolayı bu konuyu çok önemsiyorum. Maalesef toplumda farklı düşüncede olan, farklı kişisel tercihleri olan ya da elinde olmayan sebeplerden böyle bir hastalık taşıyan insanlar dışlanıyor. İzmir, HIV virüsü taşıyan öğrencimizin olayı ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemine girdi" dedi.

Aydoğan, hastalığın Türkiye’de yayılmaya başladığı 1980’lerde doktorların bile bu hastalara yaklaşmaktan korktuğunu ifade ederek, toplumun bu konuda hala büyük korkularla yaşadığını söyledi.

Aydoğan, konuşmasında bir itirafta da bulunarak, kendisinin de Y.O.’nun durumu ile karşılaşmadan önce bu hastalığın sosyal ortamda bulaşmasının bu kadar güç olduğunu bilmediğini kaydetti.

Aydoğan, "Yaşadığımız bu olaydan sonra öğrendik ki, HIV virüsü taşıyan bir kişi, çok kolayca toplum içinde yaşayabiliyor. Ancak yine gördük ki, eğitimli olmalarına karşın velilerimizin de çocuklarını aynı ortamda bulundurmaktan korkuyorlar. Ancak bu olayı yaşadıktan sonra bizler de, velilerimiz de hep birlikte bu olayı aştık ve bu konuda bilinçlendik" diye konuştu.
Aydoğan, İzmir’in Y.O. olayında eğitimcisiyle, doktoruyla ve velisiyle büyük bir insanlık sınavı verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla böyle bir çocuğumuzu dışlamamamız gerektiğini öğrenmiş olduk. Bu nedenle 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde okul idarecilerine ve psikolojik danışmanlarla böyle bir toplantıyı çok anlamlı buluyorum."

Aydoğan’ın konuşmasının ardından konunun uzmanı doktorlar tarafından bu hastalıkla ilgili sunumlar yapılırken, Bornova Sağlık Eğitim Merkezi Baştabibi Dr. Şükriye Alyanak da hastalıkla ilgili bazı istatistiki bilgiler verdi. Alyanak, dünyada 42 milyon insanın bu virüsü taşıdığını ve bunlardan 3.2 milyon kişinin 15 yaş altında bulunduğuna dikkat çekti.

Alyanak, sadece 2002 yılında 5 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını, Türkiye’de ise toplam bin 429 vaka tespit edildiğini söyledi. Alyanak, bu hastalığı saptamanın ve tedavisinin de oldukça pahalı olduğunu da dile getirerek, Türkiye’nin bu iş için yıllık ortalama 2 trilyon lira harcama yaptığını hatırlattı.

MEVLÜT DAĞDEVİREN-İZMİR (İHA)
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:25:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?