19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de Cumhuriyet coşkusu

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, Atatürk ilke ve inkilaplarının korunup kollanmasında herkese görev düştüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıldönümü, İzmir'de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene binlerce kişi katıldı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Hükümet Konağı'nda tebrikleri kabulü ile başladı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda binlerce İzmirli, Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladı.

SİNYAL ÖNLEYİCİ KORUMA ARACI EŞLİK ETTİ
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu askeri tören aracı üzerinde vatandaşları selamladı, bayramını kutladı. Tören aracına sinyal önleyici koruma aracının da eşlik etmesi dikkat çekti. Daha sonra İstiklal Marşı okundu. Törende eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, İzmir milletvekilleri, sivil ve askeri erkan da yer aldı.

Törende günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan İzmir Valisi Cahit Kıraç, Cumhuriyet'in çağdaşlık, eşitlik ve özgürlük getirerek büyük bir düşünce devrimi başlattığını ifade ederek, tam bağımsızlık ve millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet rejiminin, Atatürk'ün çağdaş, laik, demokratik ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirme inancının temel dayanağı olduğunu söyledi.

Vali Kıraç, ''Yüce Atatürk'ün Cumhuriyet'le yaktığı aydınlanma ışığını söndürmeden taşıyacak, demokratik, laik Cumhuriyetimizi sonsuza kadar koruyacağız'' dedi.

Milli egemenliğe dayanan, demokratik açılımları mümkün kılan Cumhuriyet ve ardından yapılan devrimlerle Türkiye'nin çağdaş uygarlık yolunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Cumhuriyet, çağdaşlık, eşitlik ve özgürlük getirmiş büyük bir düşünce devrimini başlatmıştır. Cumhuriyet, modernite, eşitlik ve özgürlüktür, büyük bir düşünce inkılabıdır. Bizi geleceğe bağlayan en önemli halkadır. Yeni ufuklar demektir. Aydınlık bir gelecek demektir. Pırıl pırıl genç zihinler demektir."

Yüce Türk Milletinin Cumhuriyeti, bin yıllık şanlı tarihinde ulaştığı en parlak, en muhteşem zirve olarak gördüğünü anlatan Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: "Cumhuriyet'in sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde Türkiye, eğitimden sağlığa, sanayileşmeden alt yapıya, siyasetten ekonomiye her alanda önemli atılım gerçekleştirmiştir. Bu sayede dünya devletleri arasında hakettiği yeri almıştır."

ZOR GÜNLERİ BİRLİK VE BERABERLİKLE AŞACAĞIZ

Türkiye'nin önemli bir dönemeçten geçtiğini belirten Vali Kıraç, içinde bulunulan güç şartların birlik ve dayanışmayı daha da artırması gerektiğini söyledi. Özellikle son dönemde birlik ve dayanışmanın korunması gerektiğinin altını çizen Vali Kıraç, şunları söyledi: "Son zamanlarda hepimizi derin acılara boğan olaylar karşısında kardeşliğini, birlik ve beraberliğini muhafaza ederek bugüne kadar çok büyük sıkıntıların üstesinden gelen milletimizin sükunet ve sağduyu ile bu badireleri de atlatacağına olan inanç ve güvenim tamdır. Türk Milleti bugün karşılaşılan zorlukları ve gelişme yolunda önüne çıkabilecek engelleri geçmişte olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde yine aynı güçle aşacaktır."

Törende Ege Üniversitesi Türk Halk Dansları Topluluğu ekibi zeybek gösterisi sundu. Öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okuduğu etkinlikte, resmi tören geçişi yapıldı. Törene katılanlar, askerlerin geçişi sırasında karanfiller atarak, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 17:38:38
Güncelleme :29 Ekim 2008 Çarşamba 19:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?