9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir'de Cumhuriyet Mitingi

İzmir'de aralarında bazı siyasi parti, sendika, oda ve derneklerinde bulunduğu 60 kadar sivil toplum kuruluşu tarafından, Lozan Anlaşması'nın 83. yıldönümünde ikincisi düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'nde konuşan Yargıtay emekli Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, "Lozan'a da, Atatürkçülüğe de, anti emperyalist mücadeleye de sahip çıkmanın tam zamanı" dedi. 

Gündoğdu Meydanı'nda bugün düzenlenen mitinge bazı siyasi parti, sendika, oda ve derneklerin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarına mensup yüzlerce vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katılırken, "Bağımsız Türkiye", "Cumhuriyete uzanan eller kırılacak", "Lozan T.C.'nin tapu senedidir" yazılı dövizler taşıdı. "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Kahrolsun Amerika", "Kahrolsun PKK" sloganları atan grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı söyledi. 

Mitingde konuşan Yargıtay emekli Cumhuriyet Başsavcısı Savaş, Lozan, Montrö ve Kıbrıs'a müdahale hakkı tanıyan anlaşmaları hükümetin tartışmaya açıyor. Bu Atatürkçülüğe hakarettir" diye konuştu. 

İsmet Paşa'nın, Ermeniler'in suikast düzenleyeceği ihbarının ardından İsviçre güvenlik güçlerinin aracına Türk bayrağı asmamasını istemesi üzerine "Ben burada bir Türk delegesiyim. O bayrağı asla kaldırmam" dediğini, bir değil bin tane Türk bile kurban verilecek olsa o bayrağın yine kaldırılmayacağını ifade ettiğini vurgulayan Savaş, "Atatürk'ü ve anti emperyalist mücadeleyi hiç unutmayalım. Atatürk düşmanını çok iyi biliyordu, biz de bilelim. Lozan'a da, Atatürkçülüğe de, anti emperyalist mücadeleye de sahip çıkmanın tam zamanıdır" dedi. 

Çeşitli kuruluş temsilcilerinin düşüncelerini dile getirdiği mitingde "Cumhuriyetçi Yurttaşlar Bildirgesi-2" de okunurken, ayrıca katılımcılar "Cumhuriyete sahip çıkma" yemini etti. Mitinge katılanlar, düdük çalarak da uyarıda bulunurken, 10. Yıl Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi.
İzmir'deki Cumhuriyet Mitingleri'nin ilki 3 Haziran 2006 tarihinde düzenlenmişti.
iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 22:21:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?