26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de iki kuyuya arıtma tesisi

AB İstatistik Kurumu Eurostat'ın Avrupa'daki en kurak 10 kent arasında açıkladığı İzmir'de içme suyu miktarını artırmak amacıyla Göksu ve Sarıkız kuyularına arıtma tesisi kuruluyor.

AA muhabirinin İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yüksek arsenik oranı nedeniyle 2 ay süreyle sistem dışı bırakılan ancak Tahtalı Barajı'ndaki su oranının düşmesi nedeniyle yeniden devreye alınan Göksu ve Sarıkız kuyularına arıtma tesisi kurma çalışmaları sürdürülüyor.

Muradiye Çullutepe Su Deposu'nun bulunduğu 8 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak paket arıtma tesisinin tamamlanmasının ardından saniyede 3 bin litre su arıtılacak.

Arıtma tesisi inşaatının ilk bölümü aralık ayında, tamamı ise 2009 yılının nisan ayında bitecek.

Paket arıtma tesisi, KDV hariç 10 milyon 750 bin avroya mal olacak.


-BARAJLARIN DURUMU-


DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ''kuraklık'' durumunun iki yıl önceki yağış azlığından kaynaklandığını, geçen yılki yağmurların ancak toprağın ''yağışa doymasını'' sağladığını, bu sezon yağışların iyi olması durumunda kuraklığın etkilerinin azalacağını kaydetti.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün 22 Eylül 2008 tarihli verilerine göre, maksimum işletme kapasitesi 306 milyon 500 bin metreküp olan Tahtalı Barajı'ndaki su miktarı 37 milyon 900 bin metreküp olarak ölçüldü, Barajdaki doluluk oranı yüzde 12 civarında gerçekleşti.

Kente içme suyu sağlanan bir diğer baraj olan 7 milyon 800 bin metreküp kapasiteli Balçova Barajı'ndaki su miktarı 600 bin metreküp, doluluk oranı yüzde 8 düzeyinde ölçüldü.

Maksimum kapasitesi 7 milyon metreküp olan Ürkmez Barajı'ndaki su miktarının 400 bin metreküp olduğu ve baraj doluluk oranın yüzde 6'da kaldığı tespit edildi.

Kapasitesi 16 milyon 500 bin metreküp olan Alaçatı Barajı'ndaki su miktarı da 22 Eylülde 2 milyon 200 bin metreküp olarak ölçüldü. Barajdaki doluluk oranı da yüzde 13 olarak belirlendi.


-TARIM VE KURAKLIK-


İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Eurostat'ın raporunun 2007 yılı verilerini kapsadığını ve geçen yıl İzmir'de tarımsal ürünlerde önemli verim kaybının yaşandığını dile getirdi.

İzmir ve çevresindeki tahıl üretiminde yüzde 80 oranında ürün kaybının söz konusu olduğunu dile getiren Köse, şunları kaydetti:

''Buğday, arpa, mısır, yulaf gibi ürünlerdeki ürün kaybımız çok üst düzeydedir. İncir ve üzümdeki ürün kaybımız da yüzde 50 civarında gerçekleşti. Yaş sebze ve meyvede de aynı şekilde. Kuraklığın etkilerini bu yıl da hissediyoruz. Çok uzun süreli meyve veren ağaçlarda dahi kayıplar oluyor. Sulama barajlarındaki doluluk oranının gittikçe düştüğünü biliyoruz. Seferihisar, Kavakdere ve Kestel barajları ile küçük göletlerden aldığımız su miktarı gittikçe düşüyor.''


-SULAMA SUYU DURUMU-


DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün sulama suyu sağlanan barajlarda yaptığı ölçümlerde doluluk oranının yüzde 3 ile 9 arasında değiştiği belirlendi.

Maksimum kapasitesi 37 milyon 400 bin olan Kestel Barajı'nda 22 Eylülde 3 milyon 400 bin metreküp su kaldığı tespit edilirken, barajdaki doluluk oranının yüzde 9 olduğu açıklandı.

Bir başka sulama barajı olan 29 milyon 100 bin metreküp su kapasitesine sahip Seferihisar Barajı'nda 800 bin metreküp su kaldığı, barajdaki doluluk oranının da yüzde 3 olduğu tespit edildi.

Kapasitesi 17 milyon 900 bin metreküp olan Kavakdere Barajı'nda 900 bin metreküp su bulunduğu, barajdaki doluluk oranının da yüzde 5 olduğu belirlendi.

a.a.
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 09:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?