9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir'de ilginç protesto

İzmir'de sendikaya üye oldukları gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldıklarını ileri sürülen iki işçi, Erenli Kauçuk Fabrikası içerisindeki elektrik direğinin tepesine tüneyerek fabrika sahibini protesto etti. İşletmenin sahibi Hüseyin Eren tarafından daha önce tazminat verilmeden işten çıkarılan işçiler direk tepesine çıkınca, tazminatlarına ait çekleri kendilerine teslim edildi. 

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Erenli Kauçuk Fabrikası, bugün ilginç bir eyleme sahne oldu. Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için işveren tarafından İş Kanunu'nun 25. maddesi gereği kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden işten çıkarıldıklarını iddia eden Ali Uysal ve Seyhan Kızılçınar, fabrika bahçesi içindeki elektrik direğinin tepesine çıkarak oturdu. Haklarını almak için böyle bir yönteme başvurduklarını söyleyen iki işçi, yaklaşık 3 saat tepesinde kaldıkları elektrik direğinden tazminatsız işten çıkarılmalarını protesto etti. 

Haklarını alıncaya kadar direk tepesinden inmeyeceklerini söyleyen işçilerin protestosuna daha fazla dayanamayan fabrika sahibi Hüseyin Eren'in talimatıyla, bugün işten çıkarılan 10 yıllık çalışanlar Ali Uysal, Seyhan Kızılçınar ve Hasan Uysal'a 6 bin 213 YTL'lik, geçen perşembe günü işten çıkarılan 3,5 yıllık çalışan Mehmet Çağlayan'a ise 2 bin 500 YTL'lik çekleri verildi.
Çeklerin verilmesiyle gelen itfaiyenin de desteğiyle direk tepesinden inen işçiler Ali Uysal ve Seyhan Kızılçınar, olay yerine gelen jandarma tarafından ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldü. 

Petrol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu, 99 işçinin çalıştığı fabrikada 9 ay önce 55 işçinin sendikalarına üye olduğunu söyleyerek, işçilerden 9'unun sendikaya üye oldukları için kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden İş Kanunu'nun 25. maddesi gereği işten çıkarıldığını belirtti. Gündoğdu, "Sendikamızın fabrika çalışanları adına toplu sözleşme hakkına sahip olması nedeniyle fabrika sahibi Hüseyin Eren, işçileri hiç bir dayanak olmadan işten çıkarmıştır. Daha önce tazminat vermeden işçileri işten çıkaran fabrika sahibi, bugün tazminatlarını veriyor. Ancak bu iş burada kalmayacak, çünkü işe iade ve sendikal tazminat davaları açacağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2006 Pazartesi 16:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?