5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de işkence iddiası

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından 18 ay önce gözaltına alınan ve yasadışı örgüt üyesi olmak suçundan bir süre cezaevinde yatan Alman vatandaşı Mehmet Deste, emniyette her türlü işkenceye maruz kaldığını ve kendisine tecavüz girişiminde bulunulduğunu iddia etti.
Bolşevik Parti-Kuzey Kürdistan/Türkiye adlı örgütün kurucularından olduğu iddia edilen ve İzmir DGM tarafından tutuklanarak 6 ay cezaevinde yatan aslen Türk olup Alman vatandaşlığına geçen Mehmet Desde, İHD İzmir Şubesi'nde, avukatı ve dernek başkanıyla birlikte basın açıklaması yaptı. Gözaltında bulunduğu 4 günlük süre içerisinde her türlü işkenceye maruz kaldığını iddia eden Desde, "18 ay önce yasadışı örgütün kurucularından olduğum iddiasıyla gözaltına alındım. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından işkenceye maruz kaldım. Bu işkence tecavüz girişimine kadar devam etti. DGM tarafından tutuklanarak 6 ay boyunca cezaevinde yattım. Çıktıktan sonra polisin işkenceleri devam etti. Sürekli ben ve ailem tehdit edilerek suçlu pozisyonuna getirildim. İşkence yapıldığına dair Adli Tıp'tan raporlarımı aldım. İşkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulundum. Ben Alman vatandaşıyım. Cezaevinden çıktıktan sonra Almanya'ya işimin başına dönmek istedim, ancak DGM yurtdışına çıkma yasağı getirmiş. Şimdi Almanya'ya gidemiyor ve polis tarafından sürekli şikayetlerimin geri alınması için tehdit ediliyorum" dedi.
Türkiye'de can güvenliğinin olmadığını iddia eden Mehmet Deste, başına bir olay gelirse bundan polislerin sorumlu olduğunu söyledi. Avukatı Ayşe Kurum da işkence davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüklerini ve sonuç beklediklerini ifade etti.
İZMİR - İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2004 Cuma 19:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?