8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'de 'Kara Elmas' operasyonu

İzmir'de son dönemlerde artan “taşıtlardan yedek lastik hırsızlığı” olaylarına yönelik 3 ay süren takibin ardından düzenlenen operasyonda, çeşitli suçlardan sabıkaları bulanan kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu şebekenin 23 üyesi yakalandı.

Karşıyaka ilçesinde bir otomobilden yedek lastik hırsızlığı girişiminde bulunan kişileri bir vatandaşın fark ederek olaya müdahale etmesiyle, İzmir'de bir süredir “çete” halinde çalışan şebeke ortaya çıkarıldı. Hırsızları gören vatandaşın verdiği bilgiler ve sabıkalılar dosyasında yaptığı teşhisler üzerine, Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, bu kişileri takibe başladı. 

Yaklaşık 3 ay süren takipte polis, ayrı gruplar halinde çalışan şebeke elemanlarının taşıtlardan yaptıkları yedek lastik ve jant hırsızlıklarını, çalınan malzemelerin konulduğu depoları ve pazarlanmasını, şebekenin yönetilmesi ve organizasyon şemasını tamamen çözdü. Polis şebekenin belirlediği elemanlarının takibini, zaman zaman gizli kameralar yerleştirerek gerçekleştirdi.

EŞ ZAMANLI OPERASYON

Şebekenin üyelerinin belirlenmesinin ardından polis, tespit edilen ev, iş yeri ve depolara yönelik eş zamanlı operasyon başlattı. “Kara Elmas” adı verilen operasyonlarda, şebekenin liderliğini yaptığı ileri sürülen hakkında başka suçtan yakalama müzekkeresi bulunan A.Y.E. (61), dolandırıcılık, sahtecilik ve fuhuş yapmak suçlarından kaydı bulunan eşi Z.E. (52), hırsızlık ve uyuşturucu bulundurmak suçlarından kaydı bulunan oğulları I.E. (19) ile örgüt içinde çeşitli roller üstlendikleri iddia edilen B.B, Ö.P, S.A, E.A, Ş.S, C.P, A.S, M.İ, Ş.Ö, İ.Ö, Y.A, M.S, K.D, B.A, İ.Y, İ.S, F.G, M.Z, O.A. ve H.M. gözaltına alındı. Zanlılardan adam öldürme ve Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet suçlarından kaydı bulunan Y.A'nın üzerinde ruhsatsız bir tabanca bulundu. Çeşitli depo, iş yeri ve evde yapılan aramalardaysa 144 jantlı taşıt lastiği, 95 jant, 8 lastik, 25 kök Hint keneviri, 20 gram Hint keneviri tohumuyla çalıntı malzemelerin taşındığı 6 kamyonet ve minibüs ele geçirildi.

YÖNETİM MERKEZİ OTO KİRALAMA ŞİRKETİ

Gözaltına alınan zanlıların bazılarının ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri, bazılarının ise suçlarını itiraf ettikleri öğrenildi. Yapılan takiplerin ve zanlıların alınan ifadelerinin ardından, şebekenin çalışma sisteminin de ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Şebekenin yönetim merkezinin A.Y.E'nin sahibi olduğu oto kiralama şirketi olduğu, A.Y.E'nin eşi ve oğlunun da şebeke içinde çeşitli roller üstlendikleri, şebekede, hırsızlık yapan 3 ayrı grubun yer aldığı “pazarlama, depolama, nakliye ve silahlı grup” bölümlerinin de bulunduğu tespit edildiği kaydedildi. Zanlılar arasında yer alan kadınlardan C.P'nin (27), B.B. ve Ö.P. ile yedek lastik hırsızlıklarına giriştikleri, dikkati çekmemek için “aile görünümünde” sokaklarda dolaştıkları belirtildi.

Gözaltına alınan 23 kişiden, 7'sinin poliste suç kaydı bulunmadığı, diğerlerinin başta hırsızlık olmak üzere çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.

Zanlılar, sorgularının tamamlanmasının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

a.a
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 11:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?