İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in ilçe ve belde belediye başkanlıklarına birer mektup göndererek kene konusuna dikkat çekti.
Dünyada 850, Türkiye'de de 30'a yakın kene türü tesbit edildiğinin anlatıldığı mektupta, küresel ısınma sonucu kenelerin üreme hızında artış olduğu hatırlatıldı. Ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı taşıyan kenelerin genelde sığır gibi büyükbaş hayvanlarda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, tarım ve hayvancılık sektöründe çalışanların özellikle risk altında kaldığına dikkat çekerek, kene ısırmalarına karşı korunması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.
İlçe ve beldelerde yaşayan vatandaşların kene konusunda uyarılması ve bilgilendirilmesini isteyen Başkan Kocaoğlu, halkın toplu olarak bulunduğu toprak ve yeşil alanlar ile büyükbaş besiciliğin yapıldığı yerlerde tarama yapılması ve kene bulunan alanların ilaçlanması gerektiğini vurguladı.
İlçe ve belde belediyelerine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından haşere mücadelesi için ilaç ve bilgi desteği sağlandığının belirtildiği mektupta, öncelikle gerekli duyuruların yapılarak, kene zararlısı ile karşılaşan vatandaşların paniğe kapılamadan ve zararlı ile temas etmeden belediyelere başvurmalarının sağlanması istendi.
Ayrıca istek gelmesi halinde, kene mücadelesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sorunlu alanları en kısa süre içinde ilaçlayacağı vurgulandı.
Halen haşere ile mücadele kapsamında; İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri 9 metropol ilçede ilaçlama çalışmalarını sürdürürken, yeni bağlanan ilçe ve beldelere ilaç, bilgi ve istenildiği durumlarda ekip desteği sağlıyor.
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan tarama çalışmaları ve vatandaş başvuruları sonucu, ilaçlama yapılan 13 ayrı bölgeden kene örnekleri alınarak İzmir Veteriner Araştırma Enstitüsü'nde incelendi. İnceleme sonucunda, örnek keneler arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan Hyalomma Marginatum türüne rastlanmadı. Alınan örneklerin Rhiphicephalus sanguineus türünden (Halk arasında köpek kenesi olarak bilinen) olduğu açıklandı.
Mayıs- Temmuz ayları arasında Belediye'ye 1860 kene başvurusu yapıldı. Yapılan başvurular, haşereyle mücadele ekipleri tarafından yerinde incelenerek, gerekli ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi. Başvuruların ağırlıklı olarak,kene oluşmadan önlem amaçlı ilaçlama isteği ya da farklı böceklerin keneye benzetilmesi yönünde olduğu belirtildi.
Yetkililer vatandaşların kene şüphesi taşıdıkları durumlarda zararlı ile hiç temas etmeden başvuru yapmasını istediler. Haşere mücadele ekiplerine ulaşılabilecek telefonlar şöyle:
457 10 90-91 ( Hafta içi mesai saatleri içinde aranabilir )Merkez 1 ( Telsiz Merkezi )
293 13 14 (Hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonu 24 saat aranabilir )
441 05 20 ( Hafta sonu 24 saat aranabilir ) 445 66 55 ( Hemşehri İletişim Merkezi- 7 gün 24 saat aranabilir )
(Mİ-Mİ-