8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'de kirli hava uyarısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşmeden soba ve kalorifer yakmamaları konusunda uyardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, puslu ve sisli hava görüntüsüne yol açan yüksek basınç sisteminin kentte bir süre daha etkili olacağı belirtildi. Çevre ve Sağlık Daire Başkanlığı, şu anda kentte hava kirliliğine ilişkin endişe edilecek bir durum olmadığını açıkladı.

İzmir'in hava kalitesinin 24 saat gözlem altında tutulduğu kaydedilen açıklamada, yaz aylarından itibaren hava kirliliği önleme çalışmalarının aralıksız sürdüğü ifade edildi.

Alsancak, Bornova, Karşıyaka ve Güzelyalı'daki 4 hava kirliliği ölçüm istasyonunda tam otomatik cihazlarla gerçekleştirilen kükürt dioksit ve tozluluk ölçümleri sonuçlarına göre, İzmir'de kirlilik oranlarının hiçbir zaman sınır değerinin üzerine çıkmadığı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, kükürt dioksitte ülke genelinde günlük ortalama sınır değerinin metreküpte 400 mikrogram, tozluluk değerinin ise metreküpte 300 mikrogram olduğu bilgisini verdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Yüksek basınç sistemleri nedeniyle su buharının havada kalması, sis ve pusu artırıyor. Ölçüm sonuçlarına göre kentte hava kirliliği konusunda endişe edilecek bir durum yok. 1-27 Kasım 2006 tarihlerinde kükürtdioksitte İzmir ortalaması metreküpte 39 mikrogram, tozlulukta ise 70 mikrogramdır. Hava sıcaklıklarının arttığı son günlerde, tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de hava kirliliği yönünden yaşanan olumsuz meteorolojik şartlar nedeniyle bazı günlerde diğer günlere oranla kirlilik değerlerinde artış olmakla birlikte, tüm oluksuzluklara rağmen kirlilik değerleri kabul edilebilir sınır değerlerin altında tespit edilmiştir.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri vatandaşlara da “Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşmeden soba ve kalorifer yakmayın” uyarısında bulundu.

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Öte yandan, İzmir'de hava kirliliğini önlemek için yoğun bir çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekiplerinin apartman ve kömür depolarına başlattığı denetimler hızla sürüyor. 4 devriye ekibi, kaloriferli binalarda yakıt kalitesini, yakma saatleri, kalorifer sorumlularının eğitimi, kazanları bakım ve temizliği gibi konuları kontrol ediyor.

Eylül ayında başlayan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 509 apartman denetlendi, bu apartmanlardan 136'sına ihtarname verildi, birine tutanak tutuldu. 546 kömür deposu denetlenerek, 129 adet ihtarname verildi ve 126'sına tutanak tutuldu. Yapılan denetimlerde satış izin belgesi olmadan satış yapan 11 firma belirlendi. Ayrıca yakma saatlerine uymayan 20 apartmana da uyarı verildi.

YAKMA SAATLERİ

Ekipler, Mahalli Çevre Kurul Kararları doğrultusunda belirlenen yakma saatlerine uyulması için de apartmanlardaki kontrollerini sürdürüyor. 16.00 ile 19.00 saatleri arasında yapılan denetimlerde yakma saatlerine uymayan 20 apartmana uyarı verildi.

Kapı numaraları çift olan daire ve apartmanlarda kaloriferlerin sabahları 05.30'da, akşamları 16.00'da, tek olan daire ve apartmanlarda sabahları 06.30'da akşamları 17.00'da yakılması ve yanma saatinden itibaren sabahları 5 saat, akşamları 6 saat yanar vaziyette tutulması, kazan suyu sıcaklıklarının ise dış hava sıcaklığına göre ayarlanması gerekiyor.
a.a
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 12:06:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?