26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de kırmızı böcek kabusu!

Mı­sır’dan tüm dün­ya­ya ya­yıl­dı­ğı, iç­ten içe ke­mi­rip öz su­la­rı­nı ve bü­yü­me fi­liz­le­ri­ni ye­di­ği pal­mi­ye­ler­le hur­ma ağaç­la­rı­nı ku­rut­tu­ğu öne sü­rü­len kır­mı­zı pal­mi­ye bö­ce­ği (rhynchop­ho­rus fer­ru­gi­ne­us), İz­mir Men­de­res’e bağ­lı Gü­mül­dür’le Ürk­mez beldelerinde de or­ta­ya çık­tı. 3 san­ti­met­re bo­yun­da­ki, 12 mi­li­met­re enin­de­ki, kır­mı­zı­-kah­ve renk­li bö­cek, 80 ağa­cın çü­rü­me­si­ne yol aç­tı. 

İh­bar üze­ri­ne böl­ge­ye gi­den Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Ta­rım ve Park­lar-­Bah­çe­ler Dai­re Baş­kan­lı­ğı ekip­le­ri, bö­ce­ğin ya­yıl­ma­sı­nı ön­le­mek için söz ko­nu­su pal­mi­ye­le­ri kes­ti, ki­reç­le­yip top­ra­ğa göm­dü. 

Ta­rım ve Park­lar-­Bah­çe­ler Dai­re Baş­ka­nı Zi­ya Çav­dar, pal­mi­ye­nin yan­ma özel­li­ği ol­ma­dı­ğı için bu yön­te­me baş­vur­duk­la­rı­nı söy­le­di. Son 1 ay için­de bin 500 ağa­cı ön­lem amaç­lı ilaç­la­dık­la­rı­nı be­lir­ten Çav­dar, şun­la­rı kay­det­ti:
“Va­tan­daş­la­rı­mız, bü­yü­me nok­ta­la­rın­da ya­ra olu­şan, göv­de­de de­lik­ler, anor­mal sı­zın­tı­lar ve çü­rü­me be­lir­ti­le­ri gör­dük­le­ri ağaç­la­rı der­hal bi­ze bil­dir­sin­ler.” 

Zi­ya Çav­dar, kır­mı­zı pal­mi­ye bö­ce­ği­nin gö­rül­dü­ğü ül­ke­ler­den pal­mi­ye ve hur­ma ağa­cı it­ha­la­tı­nın ya­sak­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni de söz­le­ri­ne ek­le­di.

İlk Ma­lez­ya’da gö­rül­dü 

İlk de­fa 1980’de Gü­ney As­ya ve Ma­lez­ya’da hin­dis­tan ce­vi­zi ağaç­la­rı­nın ani­den ku­ru­ma­sıy­la fark edi­len kır­mı­zı pal­mi­ye bö­ce­ği, 1985’te Suu­di Ara­bis­tan’a ya­yıl­dı. Bu­ra­dan Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri’ne ve Um­man’a at­la­dı. Has­ta­lık 1994’te Mı­sır’da gö­rül­dü. 2 yıl son­ra da bu ül­ke­den it­hal edi­len pal­mi­ye­ler Gü­ney İs­pan­ya’ya geç­ti. 1999’da da İs­ra­il’de or­ta­ya çık­tı.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 10:41:37
Güncelleme :2 Mayıs 2008 Cuma 10:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eda aydeniz IP: 78.175.21.xxx Tarih : 4.05.2008 16:36:26

ay sinirleniyorum kardeşim ama yaaaaaa insan bir bu böceklerin ismini yazar detaylı bir şekilde resmini koyar nasıl haber kardeşin bu böyleeeeee aaaaaaaaaaaaaaaaaa yani.