2
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir’de “kitaba yolculuk” başladı

İZMİR’DE “KİTABA YOLCULUK” BAŞLADI

TÜYAP İzmir Kitap Fuarı, 16. kez kapılarını açtı. Türk şiirinin önemli ismi şair yazar Refik Durbaş’ın onur konuğu olduğu fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Düşünce suçlularının sorgulanmadığı bir ülkede, hep birlikte yaşamak istiyoruz” dileğinde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ, Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 16. İzmir Kitap Fuarı, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda törenle açıldı. Törenin açılışına TBMM Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, fuarın bu yılki onur konuğu şair – yazar Refik Durbaş, TÜYAP Kitap Fuarı Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ve çok sayıda yazar ve okuyucu katıldı.

BAŞKAN’IN DİLEĞİ

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’nin en aydınlık ve çağdaş kenti” olarak nitelendirdiği İzmir’de hoşgörü, yaratıcılık ve sevginin çok güçlü bir şekilde var olduğunu belirterek, “Burası, kültür ve sanatla zenginleşerek yaşamak isteyen hemşehrilerin olduğu bir kent. Bunları sadece ben söylemiyorum. İzmir’de yaptırdığımız algı araştırmasının sonuçlarına göre, İzmirliler kentlerini böyle görüyor. İzmir, 60 yıllık göç süresinde kente gelenlerle kader birliği yapan bir kent. Kentleşme sürecinin en önemli örneği. İzmir herkese kapılarını açmış bir kent” diye konuştu. 16. İzmir Kitap Fuarı’nın başarılı geçeceğine inancını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, konuşmasını “Düşünce suçlularının sorgulanmadığı bir ülkede hep birlikte yaşamak istiyoruz” cümlesiyle bitirdi.

Fuarın onur konuğu ünlü şair-yazar Refik Durbaş, en son ödülünü 1991 yılında İzmir’de aldığını, gençliğinin İzmir’de geçtiğini ve kendini bir İzmirli olarak gördüğünü belirterek, “İzmir bana hayatı, gavurluğu öğretti. İzmir’i seviyorum” diye konuştu. TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, 16. kez düzenledikleri TÜYAP Kitap Fuarı’nın İzmir’in kent kültürünün bir parçası olduğunu ve gelenekselleştiğini belirterek kendilerine destek veren yerel yönetim ve İZFAŞ’a teşekkür etti. Tutuklu bulunan gazeteci Mustafa Balbay, Nedim Şener ve Ahmet Şık’a İzmir’den dayanışma duygularını gönderdiğini ileten Kavukçuoğlu, Türkiye’nin özgürlük tutuklamalarına sahne olmamasını diledi.

TÜYAP Kitap Fuarı Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise İzmir’e gelince çok mutlu olduğunu, kitap fuarının en önemli özelliğinin okurlara kitap seçme ve yazarlarla bir araya gelme imkanı tanıdığını söyledi.

41 SEMT, 41 YAZAR

Konuşmaların ardından, fuarın onur konuğu Refik Durbaş’a onur plaketini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu verdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Heyamola Yayınları tarafından yayınlanan ve 41 yazarın katılımıyla gerçekleşen “İzmirim” Kitap Dizisi’nin sergisini de gezdi.

24 Nisan 2011 tarihine kadar sürecek 16. İzmir Kitap Fuarı, 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlendi. Fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 130 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşuyor. Dokuz gün süresince, aralarında Refik Durbaş, Murathan Mungan, Füruzan, Can Dündar, Yılmaz Özdil, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Zeynep Oral, Oya Baydar, Altan Öymen, Ahmet Telli ve Yekta Kopan’ın da bulunduğu yüzlerce yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.

İZMİR’DE “KİTABA YOLCULUK” BAŞLADI
İZMİR’DE “KİTABA YOLCULUK” BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2011 Cumartesi 15:42:02
Güncelleme :16 Nisan 2011 Cumartesi 17:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?