8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'de kuduz karantinası

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi Bayraklı semtinde 18 Ağustos 2006 tarihinde bir kedinin kuduz olduğu belirlendiği için bölge 21 Ağustos'tan itibaren karantinaya alındı. Her türlü hayvan hareketi, satışı yasaklandı.

Kuduz kedinin bulunduğu çevre dezenfekte edildi, 40 kedi ve köpek karantinaya alınarak, aşıları yapıldı. İkinci bir kuduz vakasına rastlanmadı. Ancak, yasal karantina süresinin 6 ay sürdüğü ve Şubat ayında biteceği için, Bayraklı'da kurban satış ve kesimi de yapılmaması gündeme geldi. Daha önce Büyükşehir Belediyesi'ne ait mezbahanın bulunduğu semtte, Kurban Bayramı öncesi İzmir'in en büyük hayvan pazarı kuruluyordu.

Tarım İl Müdürlüğü Hayvancılık Şube Müdürü Bayram Sertkaya, kuduz karantinasının sürdüğünü doğruladı.

Karşıyaka Belediyesi'nin gerekli denetim görevini yerine getirdiğini belirten Sertkaya, hayvan hareketlerine karantina nedeniyle getirilen yasaklamanın Kurban Bayramı öncesi satış ve kesimi de etkileyeğini belirtti. Sertkaya, karantinayla ilgili bilginin Valilik bünyesinde toplanacak İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediyesi'nin de katılacağı Kurban Kesim Komisyonu'nda değerlendirileceğini söyledi.

Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Özgür Demir ise, Bayraklı'da bir kedide tespit edilen kuduz sonrası, bölgede dezenfekte çalışması yapıldığını, toplanan 40 kedi, köpeği karantinaya alıp takip ettiklerini ve aşıladıklarını söyledi.

Karantinaya alınan hayvanlarda kuluçka süresinde ve kedinin temasta bulunduğu kişilerde herhangi bir hastalık belirtisine de rastlanmadığına dikkat çeken Demir, “Karantina kararı Bayraklı'daki kurban satış ve kesimini etkileyecek. Belediye olarak karantinadaki yerde satış ve kesim noktası öneremeyiz. Kurban Kesim Komisyonu kararıyla, karantina sınırına yakın bir noktada kurulabilir. Bu karar Bayram öncesi son bir ayda verilecek” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 10:47:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?