5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de okullar sil baştan

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, okul binalarının şirin olmadığını belirterek, "Anti sosyal binalar, anti şirin binalar. Bir hapishaneyi, kışlayı andırıyor" dedi. Vali Göksu, okul binalarının daha şirin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
İzmir'de başlatılan okul binalarının güçlendirilmesi projesi kapsamında Buca İlçesi'ndeki Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'na gelen ve inşaatı gezen İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, İzmir'de seferberlik başlattıklarını söyledi. İzmir'deki bütün okul binaların testten geçirileceğini ifade eden Vali Göksu, Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'nda başlatılan güçlendirme çalışmalarını inceledi. Projelerle ilgili açıklamalar yapan Vali Göksu, İzmir'de deprem yönetmeliğine uygun koşullarda yapılmayan okulların güçlendirileceğini belirtti. Vali Göksu, "Deprem yönetmeliğine uygun koşullarda sağlamlaştırma projelerini yapabilmek için İzmir'de seferberlik başlattık. Bunun ilk örneğini görmek üzere Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'na geldik" dedi. 2004 yılında 22 okulun sağlamlaştırılacağını söyleyen Vali Göksu, eğitim binalarındaki sağlamlık testlerinin aralıksız sürdürüleceğini belirterek, "Bunu yapmadığımız sürece okullarımızda huzurlu bir eğitimin gerçekleştirilmesi söz konusu değildir" dedi. İzmir'de toplam 60 okulun testten geçirileceğini söyleyen Vali Yusuf Ziya Göksu, bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacağını kaydederek, "Eğitimde sağlam okul yapmak son derece önemli. Hem sağlam okul yapacağız, hem de çağdaş eğitim vereceğiz" diye konuştu. Sağlamlaştırılacak olan okulları yapan müteahhitler hakkında soruşturma açılacağını da belirten Vali Göksu, "Gerekli araştırma ve inceleme yapılacak. Tabii bu okulların çoğunluğu 1999 yılında çıkarılan deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş, ancak bariz hata varsa bunları da affetmek mümkün değil. Gerekli tespitler yapılır inşaatı yapan firmanın yapıda bariz bir hatası bulunursa o firma kara listeye alınır. Soruşturma açarız. Şuan kara listede kimse yok" şeklinde konuştu.

1993 yılında inşa edilen Buca Ali Kuşçu İlköğretim Okulu binasında 15 derslik bulunuyor. Binada deprem yönetmeliğinde bulunan ve okulda görülen eksiklikler giderilecek. Yapılan projeye göre Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'nun temel güçlendirilmesi, kolon ve kiriş güçlendirilmesi yapılacak. Dış cephe boyaması ve yeni bahçe düzenlemeleri yapılacak. İzmir'de 35 okulun zemin etüdü ve taşıyıcı sistem testleri gerçekleştirildi. Bu okullardan 14 tanesinde güçlendirme projeleri hazırlanırken, 7 tanesinin güçlendirme projeleri hazırlık aşamasında. Geriye kalan 13 okulun güçlendirme ihtiyacının olmadığı tespit edildi.
. Ayrıca İzmir genelinde 22 okulda daha zemin etüdü ve taşıyıcı sistem testlerinin sürdüğü açıklandı.
iha-izmir
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2004 Cuma 09:47:21
Güncelleme :10 Temmuz 2004 Cumartesi 13:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?