8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'de PKK operasyonu

İzmir'de, polisin yaptığı operasyonda PKK üyesi oldukları belirtilen 6 kişi, tahrip gücü yüksek 3 kilo 800 gram C-4 plastik patlayıcı ve 7 fünye ile birlikte yakalandı. Zanlıların, yaz aylarının gelmesiyle birlikte hareketlenen Türk turizmine darbe vurmak için İzmir'in gözde yerlerinde, özellikle Birinci Kordon'daki eğlence mekanlarında bombalı eylem yapmayı planladıkları anlaşıldı.

Terör örgütü PKK'nın yaz aylarında turizme darbe vurmak için sahil kesimindeki illerde eylem yapmayı planladığını ve bu amaçla Van'dan İzmir'e gelenlerin olacağını öğrenen İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyon başlattı. Geçen salı günü yolcu otobüsüyle Van'dan İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne gelen 33 yaşındaki İ.T. ve 42 yaşındaki G.Y. ile kendilerini karşılayan 28 yaşındaki F.Y. ve akrabası 22 yaşındaki G.Y. polis tarafından yakalandı.

Van'dan gelen ve örgüt adına kuryelik yaptığı belirlenen, iki ay önce de cezaevinden çıktıkları tespit edilen İ.T. ve G.Y.'nin çantasında yapılan aramada, kutu içinde poşete sarılı 3 kilo 500 gram tahrip gücü yüksek C-4 tipi plastik patlayıcı ile plastik kap içinde 6 fünye ele geçirildi.

KİRALIK EVE BASKIN

Gözaltına alınan zanlıların İzmir'de, Konak İlçesi Limontepe semtindeki bir evde kaldıkları belirlendi. Bu eve yapılan baskında 30 yaşındaki S.T. yakalandı. Evdeki aramada da, kanepenin altında gizlenmiş 300 gram C-4 plastik patlayıcı ve 1 fünye bulundu. Sorgulamada evde yakalanan ‘Gabar’ kod adlı S.T.'nin, 1.5 ay önce Kuzey Irak'tan İzmir'e geldiği, ‘Davut Yılmaz’ adına düzenlenen sahte kimlik kullandığı, kırsal kesimde 7 yıl boyunca örgüt adına bomba, sabotaj konularında eğitim aldığı ve üç yıl önce Bingöl'de güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girdiği saptandı.

Zanlı S.T., evi, örgüt üyesi ‘Olcay Çeviker’ sahte kimliğini kullanan M.G.'nin kiraladığını, amaçlarının Birinci Kordon'daki eğlence mekanlarında bombalı eylem yapmak olduğunu söyledi. S.T., ayrıca, M.G.'nin kendisinden 15 gün önce İzmir'e geldiğini belirtti.

KEŞİF YAPARKEN YAKALANDI

Harekete geçen polis, İstanbul'da, altı ay önce örgüt adına ele geçirilen patlayıcılarla ilgisi olduğu belirlenip aranan M.G.'nin kısa sürede izine ulaştı. Diğer zanlılarla birlikte hareket ettiği öğrenilen 25 yaşındaki M.G. ise Alsancak semtinde Birinci Kordon üzerindeki Gündoğdu Meydanı yakınlarında yakalandı. M.G.'nin tanınmamak için şort giyip şapka takarak kamufle olduğu ve eylem öncesi keşif yaptığı saptandı.

Zanlı M.G.'nin, iki aydır bulunduğu İzmir'de, özellikle Birinci Kordon'da sürekli dolaştığı, bazı eğlence mekanlarında kısa süreli çeşitli görevlerde çalıştığı, patlayıcının gelmesiyle birlikte eylem için uygun zamanı beklediği ileri sürüldü. M.G., sorgusunda suçlamaları kabul etmezken, Birinci Kordon'a gezmek için gittiği sırada gözaltına alındığını, bombalarla ilgisinin olmadığını belirtti.

FACİA ÖNLENDİ

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan ve toplam 3 kilo 800 gram patlayıcı ile 7 fünye ele geçirilen zanlıların, Türk turizmine darbe vurmak için İzmir'in gözde yerlerinden Birinci Kordon'daki eğlence mekanlarına bombalı eylem düzenleme hazırlıklarında olduklarının anlaşıldığı, ancak operasyonla bunun önüne geçildiği belirtildi. Emniyetteki sorguları tamamlanan 6 zanlı, işlemlerinin ardından İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevkedildi.

VATANIMI SEVİYORUM

Adliyeye sevkedilen zanlılardan kurye G.Y., “Ben vatanımı seviyorum. Türk askerine ve Türk bayrağına her zaman saygı var. Böyle bir eylem amacımız yoktu” diyerek kendini savundu. Emniyet yetkilileri, patlayıcı üzerindeki kriminal incelemenin devam ettiğini, soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 14:37:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?