26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'de yine hüsran

Orta  Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçları açıklandı. Ege’nin zirvesine bir kez daha Çanakkale çıktı. Hem Türkçe-Matematik’te (TM) hem de Matematik-Fen’de (MF) geçen yıla göre bir basamak gerileyerek Türkiye 7’nciliğini elde etti.

Sıralama şöyle oluştu
ÇANAKKALE’Yİ iki puan türünde de Balıkesir ve Denizli izledi. Balıkesir Türkiye 12’ncisi olurken, Denizli 13’üncü sırada yer buldu. TM’de bölgenin ilk üçünden sonra başarı sıralaması şöyle oluştu: Aydın, Muğla, Manisa, Uşak ve İzmir. MF’de Uşak’la Manisa yer değiştirdi.

İzmir’de yine hüsran
OKS sonuçları, 2002’nin Türkiye birincisi İzmir’de yine hayal kırıklığı yarattı. Başarı grafiği son yıllarda tersine dönen kent, 2007’ye göre TM’de 5, MF’de 1 basamak yükselmesine rağmen ancak Türkiye 24’üncüsü olabildi. Eğitim kalitesi bir kez daha tartışma konusu oldu.

Sıralama değişken bir konu
Kamil Aydoğan (İzmir Milli Eğitim Müdürü): İzmir’den 6 öğrenci 500 tam puan aldı. Bunların 4’ü devlet, 2’si özel okuldan. Bu da İzmir’de devlet okullarında çok başarılı eğitim verildiğini ortaya koyuyor. İzmir’in başarı sıralamasında ilk üç kent arasında yer almaması değişken bir konu. Birincilik, ikincilik, üçüncülükle kıyaslamamak gerekir. Önemli olan şudur: İzmir’de çocuklarımızın yüzde 31’i Anadolu lisesine yerleşecek.

Başarılı diyemeyiz
Ali Rıza Özer (Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı): İzmir’in geçen sene 29’uncuyken bu yıl 24’üncü olmasını başarı olarak değerlendiremeyiz. Eğitime yeterince pay ayrılmaması, eğitimin yaz-boz tahtasına çevrilmesi başarısızlığın nedenleri arasında yer alıyor.

Geçen yıldan farklı değil
Orhan Yüce (Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Başkanı): Bu yıl da İzmir için çok başarılı bir tablo görünmüyor. İzmir’in aldığı dereceyi sınav sonuçlarına göre değerlendirmek doğru değil. Önemli olan öğrencinin aldığı puan değil, nereye yerleştiği.

Tercihlere bakmak lazım
Sezai Özel (Özel Dersaneler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi): Bu yıl soruların tamamını çözen çok fazla öğrenci olduğu için puanlar da yükselmiş. Bu nedenle tercih sonuçlarına bakmak lazım. Geçen seneki tabana göre değerlendirme yapmak yanlış olur.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 09:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?