26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'deki ormanlar yeşilleniyor

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, İzmir ve çevresinde geçtiğimiz yaz meydana gelen orman yangınlarının ardından gerçekleştirilen yeşillendirme çalışmalarına ilişkin bilgilendirme gezisi düzenledi. Yanan alanlardaki sürüm işlemlerinin devam ettiğini belirten Orman Bölge Müdürü Çiftçi, "Yağmur çamur demeden sürüm işlemlerini bitireceğiz" dedi.


İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi Temmuz ayında İzmir'in Menderes ilçesi Şaşal köyü civarında çıkan ve bin 228 hektar alanın yanmasına sebep olan orman yangının ardından alanda gerçekleştirilen yeşillendirme çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Yangında 300 bin ağacın zarar gördüğünü ve zarar gören ağaçların kesim işlemlerinin tamamlanmasının ardından sürüme başlandığını belirten Çiftçi, "Alandaki ağaçlar söküldü, toprak işlemesi yani sürüm başladı. 810 bin adet fidan dikeceğimiz sahadaki sürüm çalışmaları 10 Aralık'a kadar bitecek. Doğal olarak da fidan gelecek olan alanlar var. Buralara da 2 bin 200 kilogram tohum attık. Bayrama doğru alana 650 kilogram daha tohum atacağız. Sahayı inşallah eskisinden çok daha iyi duruma getireceğiz. Yağmur çamur demeden sürüm işlemlerinin tamamlayacağız" dedi.


İzmir Orman Bölge Müdürlüğü dahilindeki ormanlık alanda 150 yangın meydana geldiğini belirten Çiftçi, 150 yangında toplam bin 786 hektar alanın kül olduğunu ifade etti. Bu rakamın geçen sene yanan alandan yüzde 40 daha az olduğunu belirten Çiftçi, "Yanan alan olarak baktığımızda yüzde 40 azalma var ancak Menemen, Selçuk ve Menderes'te meydana gelen son üç yangında ne yazık ki toplam bin 613 hektar alan yok oldu. Bu rakam bir sene içinde yanan alanın büyük bölümünü oluşturuyor" dedi. Yangınla mücadele organizasyonu kapsamında 74 kesim ailesinin görev aldığını ve toplam bin 34 işçinin çalıştığını kaydeden Çiftçi, istatistiklere göre İzmir Orman Bölge Müdürlüğü kapsamındaki yangınların yüzde 83'ünün ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 9'unun kasıt, yüzde 8'inin ise yıldırım düşmesi nedeniyle meydana geldiğini belirtti. 2008 yılı itibariyle görev alanları içindeki alanlarda meydana gelen üç büyük orman yangınının nedenlerine ilişkin de bilgi veren Çiftçi, "Menemen ilçesi Yahşelli köyü yakınlarında 17 Haziran 2008
tarihinde bahçe temizliği sırasında meydana gelen yangında 220 hektar orman alanı yandı. Selçuk ilçesi Belevi köyü hudutlarında 10 Temmuz 2008 tarihinde yine bahçe temizliği sırasında çıkan yangında 165 hektar alan yok oldu. Son olarak Menderes ilçesinde meydana gelen orman yangınında ise bin 228 hektar alan kül oldu. Bu son yangının enerji nakil hatlarından meydana geldiğini görenler varmış ancak konu mahkemeye taşınmıştır" şeklinde konuştu.


Menderes'te meydana gelen yangında yanan ağaçlar ve orman örtüsü değeri ile söndürme ve ağaçlandırma masrafları dahil olmak üzere zararın toplam 5 milyon YTL. olduğunu belirten Çiftçi, yanan ağaçlardan elde edilen ve istiflenen odunlardan yaklaşık 2 milyon YTL. gelir elde edileceğini kaydetti. Orman yangınlarının söndürülmesinde büyük önem taşıyan havuzlara ilişkin de bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, su kaynaklarının yeterli olmadığı ormanlık alanlarda orman yangınlarına müdahale sürelerini kısaltmak için 2005 yılından bu yana toplam 90 adet havuz ve gölet yapıldığını, her dört kilometrede bir su kaynağına ulaşılabilmesi için de 121 tane daha havuz yaparak sayıyı 250'ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.


Orman Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları kapsamında başlatılan 2008-2012 yılları Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği ile ilgili bilgi veren Çiftçi, seferberlik ile birlikte 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılacağını, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak kendi görev bölgelerine düşen 14 bin hektarlık alanın daha da üstüne çıkacaklarını ifade etti.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ'NDEN "KURBAN BAYRAMI'NDA KEÇİ KESİN" ÇAĞRISI
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi düzenlediği bilgilendirme gezisi sırasında keçilerin ormanlık alanlara ve ağaçlara verdiği zarara da değindi. Ormanlık alanlardaki ağaçların yetiştirilmesi ve bakımı için uzun bir zaman dilimi ve emek harcandığını ifade eden Çiftçi, keçi sayısının azaltılmasının ormanlık alanlar için faydalı olacağını söyledi. Vatandaşın keçi eti tüketimine teşvik edilebileceğini belirten Çiftçi, "Müftülüklere bu konuda çağrıda bulunulabilir. Keçilerin ormanlık alan ve tarlalara büyük oranda zarar verdiği bilinmektedir. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda keçi tercih edilebilir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 19:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?