19
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'den A1 Granda Prix atağı

Dünya kenti olma yolunda ilerleyen İzmir, Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, kenti dünya vitrinine çıkaracak A1 Grand Prix World Cup of Motorsports organizasyonunun evsahipliğini üstlenmek için harekete geçti.


Formula'dan sonra dünyada en çok ilgi gören otomobil yarışı A1 Grand Prix'in 2009 veya 2010'dan itibaren Türkiye'de yapılacak ayaklarına Antalya ile birlikte iki aday olan İzmir, organizasyonun yarış pistlerinin yer tespiti ve çiziminden sorumlu D3 Motorsport Başkanı Ron Dixon'ı ağırladı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile birlikte kenti gezen ve yarışların yapılabileceği caddeleri inceleyen Dixon, daha sonra Genel Sekreter Ersu Hızır ve Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Eker ile bir araya gelerek, organizasyonla ilgili görüş alışverişinde bulundu.


DİXON: " İZMİR ORGANİZASYON İÇİN UYGUN BİR KENT"
Temas ve incelemelerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ni gezen Ron Dixon, İzmir'in bu yarışların yapıldığı Monaco'dan veya Avustralya'daki Surfers Paradies'dan hiçbir eksiğinin olmadığını belirterek şunları kaydetti: “İzmir benzersiz güzelliğe sahip, kendine has bir karakteristiği olan, dünyayla paylaşılması gereken bir kent. 2009 yılından itibaren İzmir'in A1 Grand Prix'e evsahibi olması hayal değil. Gerçekten bu mümkün. Az önce İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir arada bulunduk. Çok zeki insanlar, gayet güzel bir fikir alışverişinde bulunduk.”


A1 GP gibi dünya çapında bir organizasyona yöneticilik yapan şirketlerin, önümüzdeki yılın takvimini oluşturmaya başladıklarını belirten Dixon, “Şu anda 2009-2100 sezonu yavaş yavaş şekilleniyor. Burada esas mesele şu. İzmir kenti dünya çapında bir otomobil yarışına şehir içindeki caddeleriyle evsahibi olmaya uygun bir kent midir? Cevap: Evet. İzmir uygun bir kenttir. Böyle bir organizasyona evsahipliği yapabilir” dedi.


YILLIK 80 MİLYON DOLAR
A1 Türk Takımı'nın Başkanı Mert Güçlüer ise her sezon 10-11 ülkede gerçekleştirilen organizasyonun İzmir için büyük bir şans olduğunu belirterek, “İtalya, Portekiz, İtalya, Çek Cumhuriyeti, G. Afrika, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda, Malezya, Endonezya gibi ülkelerin arasına Türkiye'yi de dahil etmek iddiasındayız. Yarışlar 150 ülkeye TV yayınları sayesinde ulaştırılıyor ve her yarış ortalama 50 bin biletli izleyici ile gerçekleşiyor. Bu konuyu sadece bir otomobil yarışı olarak ele almak çok yetersiz olur. Bir hafta süren A1 GP yarışları, düzenlendiği kenti dünyanın vitrinine çıkarıyor. Burada evsahibi ve katılımcı ülkelerin çok önemli turizm ve tanıtım avantajları var. Her yıl 80 milyon dolara ulaşan bir ekonomik değeri İzmir'e kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


A1 GRAND PRİX NEDİR?
FIA onaylı olarak 2004 yılında başlayan organizasyonda, her biri bir ülkeyi temsil eden yarış takımları tamamen eşit teknik ve maddi koşullara sahip ve aynı özelliklerdeki Formula tipinde otomobilleri kullanıyor. Yarışlar özel pistler yerine kent içinde belirlenen parkurlarda yapılıyor. 2008 yılı itibariyle Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İngiltere, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, Lübnan, Malezya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Portekiz, Güney Afrika, İsviçre, ABD ile birlikte toplam 22 takım tamamen eşit şartlarda yarışıyor. 2008 yılı başında tamamlanan görüşmeler sonucunda varılan mutabakat ile ülkelerin temsil edildiği A1 GP organizasyonunda Güney Kore'den sonra yer alacak 24. ülke Türkiye olacak.


Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin ülkeler bazında temsil edildiği A1 GP yarışları her yıl yaklaşık 150 ülkede 1,5 milyar TV izleyicisine, yüzlerce saat yayın ile ulaşıyor. 2009 yılından itibaren Türk takımı A1 GP organizasyonunun bir parçası olacak.

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 14:10:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?