5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmir'e 'bebek dostu il' ödülü

İzmir’in "Bebek Dostu İl" unvanını alması nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda ödül töreni düzenlendi. Ödül töreninde konuşan Dr. Köse, Türkiye’nin 3 büyük ili arasında sadece İzmir’in "Bebek Dostu İl" unvanı taşımasının oldukça anlamlı olduğunu belirtti. 30 Eylül 2004 itibariyle doğum sayısı binin üzerinde olan hastanelerden "bebek dostu" unvanına sahip olmayan 6 ilde sadece 12 hastanenin kaldığını ifade eden Rıfat Köse, hastanede yapılan doğumların yüzde 75’inin "bebek dostu" hastanelerde gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı’nın "Bebek Dostu Hastane" projesine büyük destek verdiğini de kaydeden Köse, Bakan Recep Akdağ’ın kendilerine Türkiye’nin bütün hastanelerini "Bebek Dostu Hastane" yapmaları konusunda talimat verdiğini söyleyerek şöyle konuştu:
"Sağlık personelimizi, anne sütüyle emzirme konusunda danışmanlık hizmeti için eğittik. Kısa bir süre içerisinde bütün personelimizin bu eğitimden geçmesini tamamlamış olacağız. Türkiye genelinde 25 ildeki 323 hastane ’Bebek Dostu’ oldu. ’Bebek Dostu’ olan hastanelerde anne sütüyle ilk 6 ayda beslenenlerin oranları yüzde 20.8’e çıktı. Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 23. Bu oranlara bakarsak, Avrupa’yı yakalamış durumdayız. Bakanlık olarak aldığımız önlemlerle birlikte bebek ölümü oranını azalttık. Bu oranı binde 77’lerden binde 28’e düşürdük. 5 yıl içerisinde 10 binin üzerinde çocuğun ölümüne, yaptığımız eğitimlerle engel olduk."

"TAKIM OYUNU SAYESİNDE"
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da, Türkiye’nin üç büyük ilinden sadece İzmir’in "Bebek Dostu İl" olma unvanını taşımasının gurur ve onurunu taşımaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, bu başarının takım oyunu sayesinde kazanıldığını bildirdi. Vali Göksu, "Takım oyunu oynayınca başarı sağlamamak mümkün değil. Bu takım, sağlıkta, kültürde, sanatta, yatırımda başarı trendini hep yükseklere çıkacaktır" diye konuştu.
Yaşam sürecinin en önemli devresinin bebeklik olduğuna dikkat çeken Göksu, bebeğin yaşamasının bir ülke için çağdaşlık göstergesi olduğunu söyledi. Göksu, "Bebek ölümleri tek rakamlı hanelere düşüyorsa, o ülke çağdaştır. 1992’de başlayan çalışmalar sonucunda bu ölümler ülkemizde bir hayli düştü. En temel besin maddesi anne sütüdür. Yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü alıp, 2 yıl içinde de emzirmeye devam edilmesi gerekmektedir. Bebek ölümlerinin en etkin önlemi anne sütüdür" dedi.
"Bebek Dostu" unvanının alınmasıyla rehavete kapılmamak, bu ödülün daimi olması gerektiğini kaydeden Vali Göksu, "Önümüzdeki yıllarda İzmir’in girişlerinde ’Bebek Dostu İlimize Hoşgeldiniz’ tabelasını aşmamız lazım" diyerek, törene katılan sağlık çalışanlarına hedef gösterdi.

"KALİTELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Sağlık İl Müdürü Dr. Levent B. Kıdak ise konuşmasında, kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla çalıştıklarını, sağlıklı toplum olma yolunda önemli adımlar attıklarını ifade ederek, "Bebek Dostu İl" olma çalışmalarının da bu adımlardan biri olduğunu kaydetti. Anne sütü ve emzirmenin sağlıklı bir nesil için değerinin çok yüksek olduğunu anlatan Kıdak, ilk 6 ayda bebeklere su verilmese dahi anne sütünün yeterli olduğunu belirtti. Kıdak, "Yaptığımız çalışmalarla birlikte İzmir’deki 31 hastane, 150 birinci basamak sağlık kurumu, bir özel tıbbi tahlil laboratuarı ile toplam 182 kurum ve 10 sağlık grup başkanlığıyla ’Bebek Dostu İl’ unvanı taşıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Göksu, "Bebek Dostu İlçe" unvanını kazanan ilçe kaymakamlarına Picasso’nun "Emziren Kadın" isimli resminin eskizini hediye etti. Genel Müdür Köse de, ilk 6 aylık sürede çocuklarını sadece anne sütüyle besleyen temsili 5 anneye teşekkür belgesi verdi. İl Sağlık Müdürü Kıdak ise, "Bebek Dostu Hastane" unvanını kazanan hastanelere yine Picasso’nun "Emziren Kadın" isimli resminin eskizini verdi.
Törene ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman, Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, hastanelerin başhekimleri ile sağlık çalışanları ve davetliler katıldı.
iha-izmir
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 15:59:00
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 16:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?