9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İzmir'in doğduğu yere arkeoloji parkı

İzmir'in doğduğu yer arkeoloji parkı oluyorİzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir'in ilk kurulduğu yer olan Bayraklı (Tepekule) Eski Symrna Ören yerinin cazibesini artırmak ve arkeolojik park haline getirmek amacıyla çalışmalarına hız verdi. Yeni kazı sezonunun başlamasının ardından İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile İZTO Bayraklı Kazılarını İzleme Komitesi, Eski Smyrna Ören yerini ziyaret ederek, kazı Başkanı Prof. Dr. Meral Akurgal ve teknik ekibi ile birlikte incelemelerde bulundu. 

Eski Smyrna'nın önemli bir arkeolojik değer olduğunu ve mutlaka şehir turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "Eski Smyrna Ören Yeri'nin arkeolojik bir park haline gelmesini sağlayarak, turistik bir cazibe merkezi oluşturmayı amaçlıyoruz. İzmir'in doğduğu yerin, gezilebilir, görülebilir ve fark edilebilir bir yer haline gelmesini sağlayacağız" diye konuştu.
Symrna Antik Kenti'nin körfeze açacak bir kanalla birleştirilerek eski günlerde olduğu gibi denizle buluşturulmasının projeyi tamamlayacağını ifade eden Demirtaş, "Bu fikir, İzmir Yeni Kent Merkezi Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasını kazanan Alman Mimar Brandi'nin projesinde yer alıyor. Bu, bizim de yıllardır hayalini kurduğumuz projeydi. Yeni kent merkezinin hayata geçirilmesi ve Smyrna'nın denizle buluşturulması kentimizin çehresini tamamen değiştirecektir. Kazı çalışmalarıyla birlikte Smyrna'nın denizle buluşturulması konusunda elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız" dedi. 

İZTO'nun Bayraklı Eski Symrna kazılarına 2005 yılından bu yana sponsor olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, "Odamız, 1991 yılında sütun başlığı kopyası yapımı, 1996 yılında megaron konservasyonu olmak üzere daha önce iki kez kazılara destek olmuştu. Ancak bundan sonra daha hızlı bir şekilde çalışmaların sürdürülerek Eski Smyrna'nın en kısa sürede kent turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Bu nedenle 1993 yılından bu yana kazı başkanlığını yapan Prof. Dr. Meral Akurgal'dan ayrıntılı bilgi alarak, yapılacak çalışmaları görüştük" şeklinde konuştu. 

Çalışmalar kapsamında, ören yerinin güneyindeki rıhtım ve sur yapısı onarılacak, restorasyon çalışması yapılacak. Güney giriş kapısı ve surlar ayağa kaldırılacak. Alanda yürüyüş ve gezi parkuru oluşturulacak. Yönlendirme ve bilgi panoları kuvvetlendirilecek, turistlerin ve ziyaretçilerin soluklanmaları ve bilgi alabilmeleri için bir merkez oluşturulacak. Ören yerinden çıkan eserlerin minyatür kopyaları ve hediyelik eşyalar yapılarak etkin tanıtım sağlanacak. İzmir Ticaret Odası'nın yaptırdığı Bayraklı tanıtım kitapçığı İzmir'e uğrayan tüm kruvaziyer gemilerinde dağıtılacak. Alandaki doğal bitki örtüsünün bakımı yapılacak.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 16:22:32
Güncelleme :21 Haziran 2006 Çarşamba 16:42:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?