Türkiye'nin dış politika ve ticarette gerçekleştirdiği Afrika'ya açılım stratejini adım adım uygulamaya koyarken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında Mısır'ın Kahire ve İskenderiye şehirlerine ticaret heyeti gezisi düzenlendi. 20 Ocak günü başlayacak geziye katılacak olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, İzmirli sanayicileri Afrika'ya açılan kapının sunduğu sektörel işbirliği fırsatlarından yararlanmaya çağırdı.
Geçtiğimiz yaz İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Kara Kıta'dan 44 ülkenin cumhurbaşkanı, devlet başkanı yardımcıları, başbakan ve bakanlarının katılımıyla “Müşterek bir gelecek için dayanışma ve ortaklık” temasıyla gerçekleştirilen 1. Türkiye - Afrika İşbirliği Zirvesi'nde de yatırım için İzmir'i adres gösteren Tamer Taşkın, “Mısır'a yapacağımız iş gezisi ile ihraç ürünlerimizin tanıtımı, ihracatçı firmalarımızın dış pazarlardaki paylarında artış sağlanması ve iki ülke iş çevreleri arasındaki işbirliği imkanlarının artırılmasını amaçlıyoruz. Başta makine sektörü olmak üzere inşaat malzemeleri, mobilyalar, plastik ve metalden mamul çeşitli yapı malzemeleri, demir-çelik mamulleri, gıda, otomotiv ve yedek parçaları, hazır giyim ve konfeksiyon, ambalaj malzemeleri, doğal taş ve diğer bütün sektörlerimiz için Mısır'da büyük fırsatlar var. Buradan Afrika'ya da açılmak mümkün” dedi.
Türkiye'nin Mısır'a yaptığı ihracatın 2006 yılında 709 milyon dolar iken 2007'de yüzde 27 artışla 903 milyon dolara yükseldiğini, 2008'de ise 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını hatırlatan Tamer Taşkın, sektörel bazda demir çelikte yüzde 56, motorlu taşıtlarda yüzde 58, makine ve aksamlarında yüzde 55, elektrikli cihazlarda yüzde 71 ve plastik ürünlerde yüzde 91'lik ihracat artışları yaşandığına dikkat çekti.
"UMUT VAAD EDİYOR"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın, 2007 yılında 40 milyar doları aşkın ithalat yapan Mısır'ın İzmir'in önde olduğu demir çelik, makine, hububat, plastik, ağaç ve orman ürünleri, elektrik ve elektronik eşya, mineral yakıtlar ve yağlar gibi sektörlerin ürünlerine ihtiyaç duyduğunu belirtirken, “Bütün dünya ülkelerini etkileyen global ekonomik krizden gerek petrol gelirleri gerekse bölgesel ekonomi olma özelliğini koruyarak alt düzeyde etkilenen Mısır Arap Cumhuriyeti, Türkiye'nin hedef ülkeleri arasında daha da önemli hale geldi. Türkiye ile Mısır arasında imzalanmış olan Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mart 2007 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş, ayrıca bu yıl başından itibaren geçerli olmak üzere Mısır'da makine ve aksamları ile inşaat malzemeleri dahil olmak üzere yatırım malları ithalatında uygulanan yüzde 10 oranındaki KDV kaldırıldı. Bu durumun iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler açısından umut vaat edici gelişme göstermesi kaçınılmazdır” dedi.
Kahire ve İskenderiye'de Türk ve Mısır işadamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirileceğini hatırlatan Tamer Taşkın, Mısır'a yapılacak iş gezisinin gerek bu ülke pazarına girmek isteyen gerekse pazardaki paylarını daha da artırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat oluşturduğunu sözlerine ekledi.