5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmirli çocuklar 'savaşa hayır' dedi

Birleşmiş Milletler (BM) Örgütü tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanmasının 15. yıldönümü ve "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" nedeniyle İzmir'de çocuk yürüyüşü düzenlendi.

İzmir'deki "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" yürüyüşüne, 10 ilköğretim okulu ve liseden öğrenci, idareci ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü A. Nazmi Taşkın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Servet Boyacı katıldı. Gündoğdu Meydanı'nda toplanan çocuklar, bayraklar ve ellerindeki günün önemine uygun olarak hazırlanmış dövizlerle kortej oluşturdular. Kortej, bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan çocuklar, "Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin", "Kalbi çocuk olmayan bizi anlayamaz", "Her çocuğun yaşama hakkı vardır", "Silahlara değil çocuklara dokunun", "Her çocuk çiçektir, korunmaya ve kollanmaya layıktır", "İnsan olmak bir sanattır", "Çocuk; ana için sevgi, baba için şefkat, yurt için kuvvet ve varlık kaynağıdır" yazılı dövizler taşıdılar.

Çocuk kortejinin Cumhuriyet Meydanı'na ulaşmasının ardından Atatürk anıtına çelenk konuldu. Ardından da saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Buradaki törende Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 7-E Sınıfı öğrencisi Özgür Deniz Akıncı tarafından "İzmir Çocuk Hakları Bildirgesi" okundu. Akıncı'nın okuduğu bildirgede, çocukların terör ve savaşlarla birlikte yaşamak istemediği belirtilerek, medya tarafından gazete ve televizyonlarda sokakta yaşayan çocuklarla ilgili gelişigüzel haber yapılmaması istendi ve "Ben çocuğum, 18 yaşına kadar vazgeçilmez haklara sahibim. Bu haklar bütün çocuklar içindir, beyaz çocuk, kara çocuk, kız çocuk, erkek çocuk, erkek çocuk, dilimiz fart etmez. Biz dünya çocuklarıyız, aramızda ayrım yapılamaz. Bu hakları kullanmak için çocuk olmak yeter. Biz çocuklar, Çocuk Hakları Bildirgesi'ndeki tüm haklarımızı eksiksiz kullanmak istiyoruz. Bizler için yaşanabilir bir dünya mümkün" ifadelerine yer verildi.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, halk oyunları gösterileri ile sona erdi.

izmir
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 15:18:11
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 16:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?