5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmirli kadınlar seçilememekten şikayetçi

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 70. yılı, İzmir’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kadınlar Derneği İzmir Şube Başkanı Sema Övgün, kadınlarına seçilme hakkı tanıma bakımından Türkiye’nin dünyanın en geri ülkelerinden biri olduğunu iddia etti.

Konak Belediyesi öncülüğünde İzmir kadın kuruluşlarının düzenlediği törene, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlandı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İzmir Kadın Kuruluşları Birliği adına konuşma yapan Övgün, "1935’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kadınların temsil oranı yüzde 4.6 idi. Geçen zamanda bu oran artacağına azaldı. 70 yıl önce bu hakkı elde eden kadınlar yerinde saydırıldı. 2002 seçimlerinde TBMM’deki kadın oranı yüzde 4.4’te kaldı. Yerel yönetimlerde kadın temsil oranı ise, 2004 seçimlerinin ardından binde 5 oldu. Türkiye ne yazık ki; kadınlarına seçilme hakkı tanıma bakımından dünyanın en geri ülkelerinden birisidir. Türkiye’de kadınlar, seçilme hakkını kullanma konusunda erkeklerle eşit değil. TBMM’de kadınların temsil oranının yüzde 33 olmasını istiyoruz" dedi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını Türkiye’den sonra tanıyan ülkelerin, seçilme hakkındaki kadın erkek eşitsizliğini ortadan kaldırabilmek için cinsiyet kotası uyguladığını dile getiren Övgün, "Pozitif ayrımcılık sayesinde kadınların siyasette yükseldiği ülkeler gibi kalkınmak bizim de hakkımız. Kaliteli yaşam için kota gereklidir. Batı Avrupa’da, Afrika’da, Latin Amerika’da, Asya’da ve Ortadoğu’da cinsiyet kotası uygulaması olumlu sonuçlar vermiştir. Türkiye’de de verecektir" diye konuştu. 5 Aralık 2004’ün seçilme hakkı konusundaki kadın erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için bir dönüm noktası olması gerektiğinin altını çizen Övgün, "Türkiye, Kurtuluş Savaşı’nda, erkeğiyle omuz omuza çarpışan kadınların başarılarını unutmadı. Ülkemiz son derece değerli kadın potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel kadın problemlerini çözmek, demokrasiyi sağlamlaştırmak ve ekonomik gelişmeyi hızlandırmak için kullanılmalıdır. Bunun için kadınların seçilmesi ve yönetmesi gerekmektedir" dedi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından kadınlar, Atatürk Müzesi’ni ziyaret etti.

izmir
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 09:32:49
Güncelleme :6 Aralık 2004 Pazartesi 16:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?