5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmirli sağlıkçılar toprak satışını protesto etti

İzmir’deki kampanyayı başlatan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Alsancak Tren Garı önündeki bilbordun önünde basın açıklaması yaptı. "Atalarımızın uğruna şehit olduğu toprak vatandır, yabancılara satılamaz" ifadelerini içeren ilanın İzmir’de 40 ayrı noktada bulunan bilbordlara asıldığını belirten Başoğlu, 68 ülkeden gelen yabancıların ülkemizin 70 ilinde değişik büyüklüklerde toprak satın aldıklarını söyledi. Yabancılara toprak satışının durdurulmasını isteyen Başoğlu, "Son zamanlarda ülkemiz toprakları hızlı bir şekilde yabancılar tarafından satın alınmaktadır. Bu konuda bilgi almak için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız yazılı başvuru üzerine gönderilen bilgide, ilgili yasanın çıktığı 19 Temmuz 2003 tarihinden 24 Ağustos 2004 tarihine kadar 44 trilyon 572 milyar 697 milyon lira karşılığında ülke toprağı satıldığı anlaşılmıştır. Bilgide toprak satışının 70 ilimizde 68 ülkeye mensup kişilere yapıldığı da görülmektedir" diye konuştu.

Bu konuda Maliye Bakanı ile Kültür Turizm Bakanı’nın açıklamalarına da atıfta bulunan Başoğlu, "İster işgal yoluyla, ister savaşarak, ister para ile satın alınarak olsun topraklar daima yerinde kalır, kimse onları sırtına sarıp götüremez. Ancak toprak kimin elinde ise sahibi o olur" dedi.
1986 yılında benzer bir kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini de hatırlatan Başoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin konuyu bir egemenlik sorunu olarak gördüğünü de söyledi.
Başoğlu, kampanyayı birçok ilde sürdürdüklerini ifade ederek, yabancılara satılan mülkler konusunda ise şu açıklamalarda bulundu:

"GAP Bölgesi’nde bugüne kadar Yahudi kökenli Türk vatandaşları tarafından toplam 450 bin dönüm arazi satın alınmıştır. İsrail, genel olarak Fırat ve Dicle havzasındaki arazileri satın almaya özen göstermekte ve öncelikli hedef olarak Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini seçmektedir. İsrailli 2 bine yakın kadın, Şanlıurfa İtalyan Hastanesi’nde doğum yapmış, doğan bebekler Türk vatandaşı olarak kaydedilmiştir. Öte yandan özellikle Hatay’da Suriyeliler 120 milyon metrekare toprak satın almışlardır. Fethiye ve Muğla’da İngilizler, Alanya’da Almanlar büyük ölçekli mülk satın almaktadırlar. İtalyanlar ise Niğde civarında tarım arazileri ile ilgilenmektedirler. Doğu Anadolu’da da özellikle sınır kapılarının bulunduğu bölgelerde Ermeniler yöre halkından sadece sözleşme karşılığı toprak satın almaktadırlar. 3 bine yakın köylüye sözleşme imzalatan Ermeniler’in, köylüleri o topraklarda çalışan işçiler gibi gösterdiği belirtiliyor."

Başoğlu, ikinci Sevr tartışmaları iddiasında da bulunarak, "Buna göre Türkiye’ye Ankara ile Niğde arasında 28 il bırakılıyor. Zamanında mücadele ile alınamayan topraklar şimdi para ile satın alınıyor" dedi. Türkiye’nin yabancılara toprak satılması konusundaki tavizi AB’ye girmek için verdiğini de savunan Başoğlu, oysa 10 AB üyesi ülkede yabancılara toprak satmanın yasak olduğunu söyledi.

iha-izmir
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 15:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?