26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İzmirli taksicinin işi yüzde 30 arttı


İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, şoförlerin yeni uygulamayı önce eleştirdiğini, ancak işleri artınca kabullendiklerini belirtiyor.

Kendisinin 32 yıllık taksici olduğunu ifade eden Anık, 2,5 yıl önce başkanlık görevine geldikten sonra gece tarifesi gibi köklü değişimlere imza attıklarını anlatıyor.



İstanbul ve Ankara'nın gece tarifesini kaldıramadığını hatırlatan Anık, "Taksici esnafıyla birlikte aldığımız kararın ne kadar isabetli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Sirkülasyondan para kazanmaya başladık." diyor. Belediyenin toplu taşıma araçlarını sabaha kadar nöbetçi bıraktığını, minibüslerin ise saat 02.00'ye kadar çalıştığını aktaran Anık, kendi işlerine seçenek arayışları çerçevesinde böyle bir uygulamaya geçtiklerini ifade ediyor. Oda Başkanı Anık, şöyle konuşuyor: "Gece tarifesinde olduğu için önceden insanlar havalimanına taksiyle gitmeye çekiniyordu. Şimdi havalimanındaki taksici esnafı da, 'Allah razı olsun' diyor."



Odaya kayıtlı 2 bin 854 aracın 2 bin 750'sinin 2006 ve daha yüksek modelli olduğuna dikkat çeken Celil Anık, ekim ayına kadar geri kalan diğer bütün araçların da modelinin yükseltileceğini ve klimalı olacağına değiniyor. Büyükşehir Belediye Kanunu'nun getirdiği zorunlulukları kendilerinin önceden uygulamaya koyduklarını bildiren Oda Başkanı, "Markete gittiğinizde nasıl ayrıcalık arıyorsanız, kaliteli ürünü ucuza almak istiyorsanız, taksiye binen müşteri de temiz araç ve güler yüz istiyor. Eğitim eksikliğimiz var. Daha önce 11 bin şoförü eğitmiştik, fakat yeterli değil. Her yıl eğitim seminerlerimiz devam edecek. Eğitim almayan, taksi kullanma belgesi olmayan taksicilik yapamayacak." diye konuşuyor.



Anık, petrol fiyatlarının yüksek olmasından da dert yanarak, akaryakıt fiyatlarının gelir gider dengesini hiç bu kadar bozmadığını ileri sürüyor. "İki yıl öncesine göre gelirimiz yüzde 30 düştü." diyen Anık, vatandaşın tasarrufa önce ulaşımdan başladığına, daha sonra giyim giderlerini kısıtladığına işaret ediyor. Oda Başkanı, şöyle devam ediyor: "Son zammı aldığımızda mazot bin 750 civarındaydı, şimdi 2 bin 500 YTL. Dört ayda akaryakıta yüzde 40'a yakın zam yapıldı. Odamıza kayıtlı 2 bin 854 aracın bin 500'ü son altı ayda mazota geçmişti, şimdi tekrar gaza dönme konuşuluyor."

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 13:56:44
Güncelleme :7 Temmuz 2008 Pazartesi 14:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?