9
Mayıs
2024
Perşembe
İZMİR

İZSU laboratuvarları kalitesini tescilledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün İçmesuyu ve Atıksu laboratuvarları, Türkiye’de içme ve atıksu alanında akreditasyon belgesi alan ilk kurum oldu. 

İzmirlilere 24 saat sağlıklı ve standartlara uygun kalitede içme suyu veren İZSU Genel Müdürlüğü, su kalitesini TÜRKAK Sertifikası ile belgeledi. İZSU’nun Çevre Koruma ve Su Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Laboratuar Şube Müdürlüğü İçmesuyu ve Atıksu Laboratuvarları TSEN ISO/IEC 17025:2000 Standartları kriterlerine göre TÜRKAK’dan Akreditasyon Sertifikası alarak akredite oldu. Böylece Türkiye’de içme ve atıksu alanında akreditasyon belgesi alan ilk laboratuvarlar İZSU laboratuvarları oldu.
 
Kendi bünyesinde yer alan laboratuvarlarıyla kente verilen içme suyunun kalitesini düzenli olarak kontrol eden İZSU Genel Müdürlüğü, böylelikle çeşmelerden akan suyu gönül rahatlığıyla içebilmemizi sağlıyor. İşte bu kaliteyi sağlamak için İZSU Genel Müdürlüğü’nün sürdürdüğü çalışmaların bazıları şöyle; suyun hijyenik kalitesi 11 noktadaki gaz klorlama, 3 noktada sıvı klorlama tesisleri ile sağlanıyor. Şebeke suyu günlük minimum 100 – 150 noktada kontrol ediliyor. Bu kontrollerde uç noktada bakiye klor miktarı, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerle kalite izlemesi yapılıyor. Kente su temin eden kuyuların her biri yılda 4 kez, kuyuların toplamaları, ana depo ve pompaj istasyonları her hafta analize alınıyor. Organik, inorganik bileşikler, toksik bileşikler, ağır metaller ve mikrobiyolojik kalitesi inceleniyor. 

Yüzey sularından olan Tahtalı ve Balçova Barajları’nın suyu ise haftada 3 kez İZSU merkez laboratuvarında, ayda bir kez de Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında analize tabi tutuluyor. Organik, inorganik, toksit bileşikler, ağır metal taramaları yapılıyor. Tahtalı Barajı ve Balçova Barajı’nın kalite bilgileri ise her ay güncellenerek İZSU’nun web sitesinde yayınlanıyor. 

Abonelerin çeşmelerinden akan şebeke suyundan herhangi bir şikayeti olduğunda numune alınıp gerekli analizler yapılıyor. Talep olması halinde özel getirilen kuyu, artezyen, atıksu ve arıtma tesisi çıkış sularının ücreti karşılığı analizi yapılıyor. 

Türkiye'de ve yurt dışındaki laboratuvar, belgelendirme ve muayene kuruluşlarını akredite etmek üzere 4 Kasım 1999 tarihinde yayımlanan 4457 Sayılı Kanunla Türk Akreditasyon Kurumu kuruldu. Kurulun merkezi Ankara’da. TÜRKAK’ın amacı ülkemizde bulunan ve teknik düzenlemelere konu olan ürün güvenliği, kalite, deney, muayene ve belgelendirme çalışmaları yapan laboratuvar ve belgelendirme kuruluşlarının yeterliliklerini tescil etmek ve uluslararası geçerliliklerini sağlamayı hedeflemek olarak özetleniyor.
iha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 11:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?