8
Mayıs
2024
Çarşamba
İZMİR

'İZTO' dan dünya mirası listesi projesi

İzmir Ticaret Odası (İZTO), tarihi kent merkezinin UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesi için öneri getirdi. 

İzmir Tarihi Kent Merkezi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine Kazandırılması Projesi'nin, İzmir'in tarihi merkezi, Kuzeydoğuda Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı, güneydoğuda Kültürpark, Basmane Garı ve Oteller Sokağından Kadifekale'ye, güneyinde Kale'den, Varyant'a, Konak Meydanı'ndan Kız Lisesi'ne kadar olan alanı kapsadığı ifade edildi. 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kent tarihinin açığa çıkarılarak turizm ve kültüre katılmasını amaçlayan plan kapsamında UNESCO'nun listesine girilmesiyle, kentin 12 ay turizme açılması, kaçak ve plansız yapılaşmanın engellenmesi, trafik, çevre kirliliği, güvenlik ve benzeri problemlerin çözümü, merkezi yönetimin İzmir'e yatırımlarını artırması, Dünya Mirası Konvansiyonuna üye 182 devletin İzmir'i direkt olarak tanıması avantajlarını sağlayacağını söyledi. 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak başvuru yetkilerinin olmadığını, öneri bazında bir proje hazırladıklarını belirterek, "Bu planın gerçekleştirilmesi için yerel ve merkezi yönetimin ortak çalışarak müracaat etmesi gerekiyor. Yetki bizde olsaydı başvurumuzu bugün yapmış olurduk. Hızlı bir takiple listeye girmek bir yılda sonuçlanabilir" diye konuştu. 

Demirtaş, proje için UNESCO fonunun yanı sıra, düşük faizli ve uzun vadeli dünya fonlarından da faydalanılabileceğini söyledi. İzmir tarihi kent merkezinin UNESCO dünya mirası listesine kazandırılması projesini anlatan Demirtaş, "İzmir kentinin Türkiye turizm gelirlerinden almış olduğu pay yüzde 4.3'tür. Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin sadece yüzde 3,8'i İzmir'e geliyor. Bu sayının önemli bir bölümü Efes ve Bergama'yı gördükten sonra kent merkezine uğramadan güneye yöneliyor. Kentimize mutlak suretle doğrudan yatırım, ihracat veya turizm yoluyla döviz girdisi sağlanması gerekiyor. Bu açıdan turizm büyük önem arz ediyor" şeklinde konuştu. 

İzmir'in tarih, kültür, inanç, toplumsal yaşantı, sivil mimari örneği, medeniyetlerin izleri açısından dünya için önemli hazineler barındırdığına dikkat çeken Demirtaş, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 643 Trilyon TL olan bütçesi ülkemizdeki onlarca müze, yüzlerce ören yeri, binlerce tarihi eserin geliştirilmesine, ortaya çıkartılmasına ve restore edilmesine yetmeyeceği aşikar. Bu nedenle o damız İzmir'in marka haline gelmesi, tanınması ve dünya kenti olması için çalışmalarını sürdürüyor" dedi. 

Süreci hızlandırmak için EXPO 2015 İzmir Organizasyonu'nun iyi bir fırsat olacağına değinen Demirtaş, "Kentimiz yeni yeni ortaya çıkan bu bilinci, evrensel bir tescil ve yaptırım mekanizması ile bütünleştirip, EXPO rüzgarını arkasına alarak tarihi kent dokusunu adeta bir müze şehir gibi yeniden ortaya çıkartabilir" ifadelerini kullandı. 

Demirtaş, İzmir'in UNESCO dünya mirası listesine girmesi için birbiriyle uyum içerisinde gerçekleştirilecek projeleri şu şekilde özetledi:
"İzmir Yeni Kent Merkezi'nin Liman arkası, Salhane ve Turan bölgesinde yükselmesi, listeye girmesiyle tarihi kent merkezinin yeniden işlevlendirilerek kente kazandırılması ve müze şehir haline getirilmesi, şehrin altyapı ve ulaşımı ile birlikte kentsel çevrenin elden geçirilmesi, eksikliklerinin giderilmesi ve kentsel standartların her alanda yükseltilmesi, standartları çok düşük mekanlarda iyileştirme ve yenileme çalışmalarına gidilmesi, Mavi körfez, yeşil İzmir sloganının gerçekleşmesi. Örneğin, bu proje kapsamında Büyükşehir Belediye binasının, SSK bloklarının ve katlı otoparkın yıkılması gerekiyor."
İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 17:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?