26
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İZTO Yunanlı firmaların peşinde

Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan arasında ilişkilerin az olmasının en büyük nedeninin vize sorunu olduğunu söyledi.


Selanik'ten gelen 9 kişilik basın heyetini kabul eden Demirtaş, odanın 1885 yılında Osmanlılar, Yunanlılar, Anadolu Rumları, İtalyanlar, İngilizler, Ermeniler tarafından kurulduğunu, 70 bin üyeleri olduğunu ancak 70 Yunanlı üyelerinin olmadığını söyledi.


İZTO'nun 121 yıllık bir çınar olduğunu belirten Demirtaş, amacının İZTO'nun kurulduğu ilk yıllardaki gibi çok sayıda Yunanlı firmayı oda bünyesine katmak olduğunu, Türkiye ile Yunanistan'ın daha çok dostluk, iş birliği, ticaret yapmak zorunda olduğunu anlattı.


1992 yılından bu yana İZTO Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığını ve görevi boyunca en önemsediği konunun iki ülke arasında ilişkileri geliştirmek olduğunu dile getiren Demirtaş, her yıl Yunanistan ile ekonomik toplantılar düzenlediklerini, 200 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin yapılan çalışmalar sonrasında 4 milyar dolara yükseldiği bilgisini verdi. İzmir olarak sadece Yunanistan adalarıyla değil ana kıtasıyla da ilişki halinde olduklarını, çok sayıda üyelerinin Selanik'te yatırımı olduğunu, gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "70 bin üyemiz var ama 70 Yunanlı üyemiz yok. İki ülke arasında en büyük engel iki ülke yöneticilerinin engelleri kaldırması konusunda hızlı hareket etmemesi. Onların hala endişeleri var. Türkiye ile Yunanistan'ın savaşacağını düşünüyorlar. Ege'nin üzerinde halen savaş uçakları uçuyor. Ege'nin üzerinde martı sesleri olsun istiyoruz. Uçak uçsun ama bunlar yangın söndürme ve yolcu uçakları olsun."
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin az olmasının en büyük nedeninin vize sorunu olduğunu anlatan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Yunan adalarından binlerce insan Türkiye'ye geliyor ama Türkiye'den kimse oraya gidemiyor. Oysa Yunanistan AB'de istediğini yaptıran ülke. Ayrı bir sistem yaptırabilir ve günübirlik gidiş geliş olabilir. İki yıldan bu yana Yunanistan hükümetiyle 'Ortak Yangın Söndürme Gücü' oluşturmak için çabalıyoruz. Karamanlis bana yazdığı mektubunda bunun çok önemli bir proje olduğunu yazdı. Hala bu konuda çalışma yapılıyor ama daha hızlı çalışmak gerekiyor."


YARIM SAAT UZAKLIKTAKİ SELANİK'E İZMİR'DEN 4 UÇAK DEĞİŞTİREREK GİDİLİYOR
Selanik'tan gelen basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Demirtaş, Selanik ile İzmir'in birbirine çok benzediğini, iki kenti de İskender'in kurduğunu, İzmir'de belediye başkanlığı yapmış birçok kişinin kökeninin Selanik'ten geldiğini anlattı.
İzmir'in Yunanlı yatırımcılar için iyi bir merkez olduğunu belirterek Yunanlı firmaları İzmir'e davet eden Demirtaş, ulaşım konusunda çeşitli sıkıntılar çektiklerini ifade etti. Yunanistan'a direk uçuş yapmak için çalıştığını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu: ''İzmir-Atina uçuş hakkını alamıyoruz. Selanik'e gitmek için buradan İstanbul'a oradan Atina'ya oradan ise Selanik'e gidebilirim. Buradan mal ihraç etmek istesem İstanbul'dan karayoluyla Atina'ya gidebileceğim. Sakız Adası'na başlatılan gemi
seferlerinde sorun yaşanıyor. Sakız Adası valisiyle görüşüp izin almak için yarın buraya gideceğim. Yunanistan'la ticaretimiz Romanya ve Bulgaristan'ın gerisinde. Oysa Yunanistan'a daha yakınız.''


Konuşmaların ardından Demirtaş, konuk basın mensuplarına hediye verdi.

..
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 20:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?