5
Mayıs
2024
Pazar
İZMİR

İZTO'dan yangın göleti çağrısı

İZTO'DAN YANGIN GÖLETİ ÇAĞRISI

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, orman yangınlarıyla mücadele etmek için bugüne kadar 6 yangın havuzu ve 1 gölet yaptırdıklarını belirterek; “8 gölet için daha 75 bin TL ayırdık. Tüm kurumları orman yangınları ile mücadelede en etkin yöntem olan yangın göleti yaptırmaya çağırıyoruz” dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, her yaz öncesinde olduğu gibi bu yıl da orman yangınları için büyük endişe duyduklarını söyledi. Alınan tüm önlemlere karşın her yıl binlerce dönüm ormanın kül olduğunu hatırlatan Demirtaş; “Yanan ormanların maddi ve manevi hepimiz için bedeli büyük oluyor” dedi. Yangınlardan sonra yanan yerlerin ağaçlandırılmasına pek çok kişi ve kurumun destek verdiğini, çalışmalar yapıldığını ifade eden Demirtaş;“Ama yangınların çıkmasını en baştan önlemek, daha büyük önem taşıyor. Orman varlığımızı korumak ve orman teşkilatımızın yangınlarla mücadelesine destek olmak amacıyla 2006 yılından bu yana yangın havuzu projelerine Oda olarak destek oluyoruz” dedi.

6 HAVUZ VE 1 GÖLET YAPTIRILDI, 8 TANE SIRADA

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile 20 Temmuz 2006'da yapılan ilk protokolün ardından bugüne kadar Kemalpaşa, Ödemiş, Bornova, Buca, Menderes ilçelerinde 6 adet yangın havuzu ve bir adet de yangın göleti yaptırdıklarını söyledi. 15 Ağustos 2007'de Bornova - Sabuncubeli tarafında çıkan orman yangının neredeyse il sınırına dayandığını hatırlatan Demirtaş; “Bu yangının kente sıçraması son anda Bornova Yaka Köyü'ndeki yangın havuzundan alınan su sayesinde önlendi. Bu olay bize yangın havuzlarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. Bu yıl da aynı kampanyaya destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Demirtaş, “Daha önce ortalama kapasitesi 650 - 700 ton olan yangın havuzları yaptırırken artık kapasitesi 4500 ton olan yangın göletleri yaptıracağız. Kapasitesi daha büyük olan göletler ile yangınlara daha hızlı ve etkin müdahale edilebilecek” dedi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile bu yıla ilişkin yeni protokolü 2 Nisan'da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla imzaladıklarını hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu protokol ile 8 yangın göletinin yapımı için gerekli jeotekstil malzemesinin alınması için 75 bin TL ayırdık. Göletlerin hafriyatını ve telle çevrilmesini Orman Bölge Müdürlüğü yapacak, göletin dibine döşenecek olan jeotekstil malzemeyi biz alacağız. Bu yöntemle çok daha fazla yangın göleti yaptırabiliyoruz. Göletlerin en büyük avantajı, yangın havuzlarının yaklaşık 6-7 kat daha fazla kapasiteye sahip olmaları. Bu göletleri umarız Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber çalışarak bu yangın sezonuna yetiştireceğiz. Bu çabanın tüm odalara, sivil toplum kuruluşlarına, iş adamlarına örnek olmasını diliyor; onları da en az bir havuz veya gölet yaptırmaya davet ediyorum. “

İZTO TARAFINDAN YAPTIRILAN YANGIN HAVUZLARININ YERLERİ, YAPIM TARİHLERİ VE KAPASİTELERİ

2006 yılında Kemalpaşa Yukarı Kızılca 590 Ton, Ödemiş Horzum Köyü 780 ton, 2007 yılında Bornova Yaka Köyü 680 ton, 2008 yılında 680 ton Buca Kırıklar, Gümüldür Dikmen 680 ton Kemalpaşa Nif Dağı Kirazlar Köyü 680 ton,Kemalpaşa Kara Orman Yangın Göleti 4 bin730 ton.

İZTO'DAN YANGIN GÖLETİ ÇAĞRISI
İZTO'DAN YANGIN GÖLETİ ÇAĞRISI
İZTO'DAN YANGIN GÖLETİ ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 09:36:05
Güncelleme :24 Nisan 2010 Cumartesi 15:39:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?