4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Jeotermale yabancı sermaye

İzmir’de aylardır tartışılan zengin jeotermal kaynaklarının kullanımı ve konutların ısıtılmasına ilişkin projeye, Dünya Bankası’ndan hibe ve ucuz kredi sağlanması gündeme geldi.

Uluslararası Jeotermal Birliği (IGA) Dünya Başkan Vekili ve Türkiye Jeotermal Derneği Başkanı Orhan Mertoğlu, projenin Dünya Bankası desteğiyle gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

İzmir’de jeotermal enerjinin değerlendirilmesine yönelik çalışmaların hız kazandığı son günlerde, konuyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığını belirten Mertoğlu, IGA Avrupa Başkanı Prof. Kril Popovski, Dünya Bankası yöneticisi Dr. Helmut Screiber ve danışman Dr. Alexander Averchenkov’un Pazartesi (27 Aralık 2004) günü projeyi incelemek için İzmir’e geleceğini bildirdi.

Heyetin, Vali Yusuf Ziya Göksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da ziyaret edeceğini ifade eden Mertoğlu, "Vali Yusuf Ziya Göksu, geçtiğimiz Ekim ayında Dünya Bankası’na, fizibilite ve detay mühendislik çalışmalarında kullanılmak üzere hibe kredisi için başvurmuştu. Dr. Popovski, Dr. Screiber ve Dr. Averchenkov, bu başvuru üzerine İzmir’e geliyor. Heyet, Balçova’da incelemelerde bulunacak, jeotermal kaynaklarının kullanımı, ilk etapta toplam 60 bin konutun jeotermal enerjiyle ısıtılması projesi üzerinde görüşmeler yapacak. Dünya Bankası, Türkiye’ye jeotermal kaynakların kullanımı için 7 milyon dolar (yaklaşık 10 trilyon) hibe şeklinde kaynak sağlayabilir. Ayrıca 25 milyon dolar da çok uygun şartlarda kredi imkanları sunuyorlar. İzmir de hibe ve kredilerin önemli bir bölümünü alma şansına sahip. Dr. Popovski, Dr. Screiber ve Dr. Averchenkov’ın ziyaretinden, İzmir’e önem verdikleri ve önemli finansman desteği sağlanacağı mesajı çıkıyor. Bundan daha büyük destek de olmaz" dedi.
Geçtiğimiz Eylül ayında İzmir’de, Türkiye Jeotermal Derneği olarak "İzmir’in Jeotermal Enerji’yle Isıtılması Sempozyumu" düzenlediklerini hatırlatan Mertoğlu, bu organizasyonun meyvelerinin toplanmaya başlandığını, sempozyuma Dünya Bankası’nın Enerji ve Altyapı Danışmanı Dr. Averchenkov’un da katıldığını ifade ederek, "Sempozyumda, İzmir’in jeotermal kaynakları masaya yatırılmıştı. Averchenkov, aylar sonra yine İzmir’e geliyor ve projeye destek vermek istiyor. Jeotermal ısıtma yatırımlarına katkıda bulunmak için ilk defa böyle bir heyet Türkiye’yi ziyaret ediyor. Heyet, İzmir’in yanı sıra Dikili, Salihli ve Edremit’te de incelemelerde bulunacak. Ancak İzmir’in önemi çok başka. Dünya Bankası, Uluslararası Jeotermal Birliği ve Türkiye Jeotermal Derneği’yle stratejik işbirliği yapıyor" şeklinde konuştu.

İzmir-İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 11:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?