4
Mayıs
2024
Cumartesi
İZMİR

Kadına şiddete kırmızı kart

Uluslararası Af Örgütü’nün Hollandalı üyesi Jhantal Elferink, İzmir’de kadına karşı şiddete kırmızı kart gösterdi. Elferink, "Kadına karşı şiddete ’dur’ diyoruz. Çünkü kadın hakları, insan hakları demektir" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin organize ettiği, Buca Belediyesi’nin de katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, kadına karşı şiddet kınandı. Yedigöller Rekreasyon Alanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Uluslararası Af Örgütü Hollanda Şubesi’nden Jhantal Elferink, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Arabacı Filiz ve misafirler katıldı.

Elferink, Türkçe olarak yaptığı konuşmasında, "Kadınlara şiddete ’dur’ diyoruz. Çünkü kadın hakları insan hakları demektir" diye konuştu.

Hülya Arabacı Filiz ise, dünyanın dört bir yanında her üç kadından birinin fiziksel ya da duygusal şiddete kurban olduğunu belirterek, "Kadına yönelik şiddet, erkek egemen anlayıştan kaynaklanan geleneklerle, yasalarla, algılayışlarla beslenen bir olgudur. Bu insan hakları rezaletini sona erdirmek için toplumun her bireyinin, devletin en üst düzeyinden, eğitim kurumlarına, sivil toplum örgütlerinden tek tek bireylere büyük sorumluluk düşmektedir. Kadına yönelik şiddeti kabullenen, hatta olağan bulan, kadını edilgen ve boyun eğmesi gereken olarak gören toplumsal anlayışın değişmesi için uğraşmak gerekmektedir" diye konuştu.

Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ise, kadınların kendi haklarına sahip çıkmadıklarını, bunun için gerekli eğitimin verilmesi gerektiğini belirterek, "Kadınların haklarını erkeklerden daha fazla sahiplenmeleri gerek ama buradaki topluluğa bakınca erkeklerin sayısının bayanlardan daha fazla olduğunu görüyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kadına karşı şiddete son verilmesi için dikilen anıtın açılışı yapıldı ve Hollanda’dan getirilen 2 bin adet lalenin anıtın etrafına dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca 2 bin lalenin daha Karşıyaka’ya dikileceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 14:57:42
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 15:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?